Το έργο συντονίζει η ελληνική εταιρεία Rezos Brands.
Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα μούρα θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, αλλά λέγεται ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καταπολεμούν τις φλεγμονές, διατηρούν τις αρτηρίες υγιείς και προστατεύουν από τον καρκίνο. Ωστόσο, η εποχικότητα και η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής των μούρων περιορίζουν την πρόσβαση των καταναλωτών στα διατροφικά τους οφέλη.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ FRIETS project διερευνά τώρα τρόπους για να αναπτύξει νέες επεξεργασμένες φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα ανώτερης ποιότητας και θρεπτικών χαρακτηριστικών με εκτεταμένη διάρκεια ζωής. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η FRIETS για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η γεωργία υψηλής ακρίβειας και οι καινοτόμες μέθοδοι επεξεργασίας που περιλαμβάνουν αφυδάτωση και βρώσιμες επικαλύψεις. Το έργο συγκεντρώνει 13 εταίρους από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνει συνολικά 116 ταξίδια ανταλλαγής γνώσεων και έρευνας.
Σύμφωνα με το FRIETS οι πρακτικές διαχείρισης πριν από τη συγκομιδή θα βελτιστοποιηθούν για την καλλιέργεια μούρων υψηλής ποιότητας. Θα αναπτυχθούν και θα βελτιστοποιηθούν τεχνολογίες μετά τη συγκομιδή χαμηλού αντίκτυπου
(1) ήπιες και ενεργειακά αποδοτικές τεχνικές ξήρανσης (π.χ. οσμωτική αφυδάτωση, ξήρανση με κατάψυξη, ξήρανση σε κενό μικροκυμάτων ή συνδυασμός τους) με περιορισμένη ή καθόλου ζάχαρη ή αλάτι και χαμηλές θερμοκρασίες,
(2) σύνθετες ή πολυστρωματικές βρώσιμες επικαλύψεις, βασισμένες σε συστατικά μικρο- και μακροφυκών, συμπεριλαμβανομένων ενθυλακωμένων ή μη φυσικών λειτουργικών συστατικών.
Θα εφαρμοστούν Ανάλυση Κύκλου Ζωής και κοινωνικο-τεχνοοικονομική ανάλυση για τη βιώσιμη ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Η συνεργασία αποφέρει οφέλη
Ο Δρ Αθανάσιος Αγγελής-Δημάκης του εταίρου του προγράμματος FRIETS University of Huddersfield, Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει σε μια είδηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του πανεπιστημίου: «Το έργο πλησιάζει τώρα στο τέλος του δεύτερου έτους του και έχουμε ήδη παρατηρήσει τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας. Οι ισχυροί δεσμοί που δημιουργήθηκαν οδήγησαν σε καινοτόμο έρευνα, ενισχύοντας τα αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης αυτού του έργου». Τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν την ανακάλυψη ότι η τροποποίηση μεθόδων οσμωτικής αφυδάτωσης μέσω της χρήσης εναλλακτικών οσμωτικών παραγόντων καθιστά δυνατή την αντικατάσταση των συμβατικών αλάτων και σακχάρων, οδηγώντας σε πιο υγιεινά τρόφιμα.
Η ομάδα του έργου διερευνά επίσης πώς οι βρώσιμες επικαλύψεις μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των μούρων. Η ανάλυση κύκλου ζωής και η ανάλυση κόστους κύκλου ζωής χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων των προϊόντων, αντίστοιχα, σε όλα τα στάδια της ζωής τους για βιώσιμες λύσεις με λογικό κόστος. «Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο FRIETS αποκτούν μια εις βάθος κατανόηση των απαιτήσεων του κλάδου που μετατρέπει τη γνώση σε προϊόντα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς», παρατηρεί ο Δρ Αγγελής-Δημάκης. «Οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα καρπωθούν επίσης τα οφέλη καθώς αυτή η έρευνα θα ενισχύσει και θα προσθέσει αξία στα προϊόντα και τις διαδικασίες τους και ενδεχομένως θα επεκτείνει τον κατάλογο προϊόντων και τη λίστα υπηρεσιών των εταιρειών, καθώς και θα διευρύνει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους».
Το FRIETS (Βιώσιμη βελτιστοποίηση της αλυσίδας αξίας φρέσκων και αποξηραμένων μούρων προστιθέμενης αξίας μέσω της ενσωμάτωσης στρατηγικών διαχείρισης Precision Agriculture και καινοτόμων αφυδάτωσης και βρώσιμης επικάλυψης) συντονίζεται από την ελληνική εταιρεία Rezos Brands. Το 4ετές έργο λήγει τον Αύγουστο του 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Ιστοσελίδα του έργου FRIETS.
Πηγή: cordis europa