Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Δημοσίευση νέων νομικών πράξεων για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης

ΑρχικήΝέαΕΕ: Δημοσίευση νέων νομικών πράξεων για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης
spot_img

Οι 3 νέοι κανονισμοί για το πόσιμο νερό στις χώρες της ΕΕ.

Στις 23/4/2024, δημοσιεύτηκαν 3 νέοι κανονισμοί και 3 εκτελεστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184

Σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, τα υλικά που προορίζονται για χρήση σε νέες εγκαταστάσεις ή, όταν πρόκειται για έργα επισκευής ή ανακατασκευής, σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για την άντληση, την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη διανομή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και που έρχονται σε επαφή με το εν λόγω νερό δεν:

α) θέτουν σε κίνδυνο άμεσα ή έμμεσα την προστασία της ανθρώπινης υγείας, όπως προβλέπει η παρούσα οδηγία·

β) επηρεάζουν αρνητικά το χρώμα, την οσμή ή τη γεύση του νερού·

γ) ενισχύουν την ανάπτυξη μικροβίων·

δ) επιμολύνουν το νερό σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναγκαία για τον επιδιωκόμενο σκοπό του υλικού.

Όπως προβλεπόταν από το άρθρο 11, παρ. 8 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184, η επιτροπή εξέδωσε έναν κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2024/370 για τη συμπλήρωσή της, με τον καθορισμό διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης που πρέπει να χρησιμοποιούνται, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι τα εν λόγω προϊόντα πληρούν τις ελάχιστες υγειονομικές απαιτήσεις, όπως ορίζονται πλέον στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2024/368 που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα, στις 23/4/2024.

Για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες συμμόρφωσης παρέχονται με ομοιόμορφο τρόπο από τον κατασκευαστή, τον εισαγωγέα ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο που φέρει την ευθύνη, οι πληροφορίες αυτές θα παρέχονται με τη μορφή ενιαίας δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος του Καν. (ΕΕ) 2024/370.

Επιπλέον, ο κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2024/369, συμπληρώνει την οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, με τον καθορισμό της διαδικασίας, σχετικά με τη συμπερίληψη ή την αφαίρεση από τους ευρωπαϊκούς θετικούς καταλόγους αρχικών ουσιών, συνθέσεων και συστατικών.

Η διαδικασία διασφαλίζει ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται στον ECHA (European Chemicals Agency), συνοδεύονται από εκτιμήσεις κινδύνου και ότι οι οικονομικοί φορείς ή οι σχετικές αρχές παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκτίμηση κινδύνου σε συγκεκριμένο μορφότυπο.

Οι εκτελεστικές αποφάσεις (ΕΕ) 2024/365 και (ΕΕ) 2024/367 θεσπίζουν τους κανόνες εφαρμογής για τις μεθοδολογίες για τη δοκιμή και την αποδοχή αρχικών ουσιών, συνθέσεων και συστατικών προς συμπερίληψη στους ευρωπαϊκούς θετικούς καταλόγους, καθώς και τους κανόνες για την κατάρτιση των καταλόγων αυτών.

Η Επιτροπή εξέδωσε και τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2024/371, προκειμένου να θεσπιστούν εναρμονισμένες προδιαγραφές για μια εμφανή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση που θα χρησιμοποιείται και περιλαμβάνει το σύμβολο που αναπαρίσταται στο παράρτημα του Καν. (ΕΕ) 2024/371. Όταν το σύμβολο του ελάχιστου μεγέθους δεν μπορεί να επικολληθεί στο προϊόν, επικολλάται στη συσκευασία και στα έγγραφα τεκμηρίωσης, όπου πρέπει να περιλαμβάνουν και το ακόλουθο ενημερωτικό κείμενο: «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ».

Οι Καν. (ΕΕ) 2024/369, Καν. (ΕΕ) 2024/370 και Καν. (ΕΕ) 2024/371 αρχίζουν να ισχύουν από τις 13/5/2024 και εφαρμόζονται από τις 31/12/2026.

Το άρθρο 2 του Καν. (ΕΕ) 2024/369 εφαρμόζεται από τις 31/12/2025.

Για τα προϊόντα που έχουν αξιολογηθεί ότι συμμορφώνονται με τις εθνικές απαιτήσεις υγιεινής και για τα οποία το εθνικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης εξακολουθεί να ισχύει στις 31/12/2026, ο Καν. (ΕΕ) 2024/370 εφαρμόζεται από τις 31/12/2032.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Νομοθεσία συμμορφώνεται με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 «Σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» με την ΚΥΑ Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023.

Διευκρινίζουμε ότι οι απαιτήσεις συμμόρφωσης των υλικών ως ορίζονται στο άρθρο 11 της σχετικής ΚΥΑ, αφορούν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις, πχ όπως τσιμεντοειδή, επισμαλτωμένα, μεταλλικά, κεραμικά και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αποθήκευσης, εξαρτήματα, σωλήνες κλπ.

Η απαίτηση σχετικά με την υποχρέωση σύνταξης δήλωσης συμμόρφωσης των υλικών αυτών δεν αφορά την υποχρέωση για τα ΥΑΕΤ, ως ήδη εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 16, Καν. (ΕΚ) 1935/2004 για τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, πχ συσκευασίες, υλικά μιας χρήσης ή επαναχρησιμοποιούμενα, όπως οι φιάλες, τα θερμός ή τα ποτήρια νερού.

Κατεβάστε το λειτουργικό αρχείο που δημιουργήσαμε με όλες τις σχετικές νομικές πράξεις, πατήστε το link που σας ενδιαφέρει και θα μεταφερθείτε στον επίσημο ιστότοπο EUR-Lex.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο