Η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας σχετικά με την παραγωγή και διάθεση του ντονέρ κεμπάπ έχει φέρει τα δύο κράτη αντιμέτωπα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή.
Η Τουρκία, θέλοντας να κατοχυρώσει την παραδοσιακή συνταγή του κεμπάπ στην ΕΕ, υπέβαλε αίτημα για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την παραγωγή του. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τη λεπτότητα των φετών κρέατος, τα συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κεμπάπ ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα.
Ωστόσο, η Γερμανία εξέφρασε έντονη αντίθεση στην πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα ή εστιατόριο πρέπει να έχει την ελευθερία να παρασκευάζει το κεμπάπ σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και παραδόσεις.
Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Γερμανίας, Τζεμ Έζντεμιρ, που έχει τουρκική καταγωγή, δήλωσε ότι το κεμπάπ αποτελεί μέρος της γερμανικής ταυτότητας και πολιτισμού, ενώ και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε αναφέρει ότι το ντονέρ κεμπάπ είναι πλέον εθνικό γερμανικό πιάτο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στα δύο μέρη προθεσμία έξι μηνών για να βρουν έναν συμβιβασμό. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Επιτροπή θα λάβει την τελική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να επιβάλει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο για το κεμπάπ.
Αυτό θα σημαίνει ότι όλα τα εστιατόρια και καταστήματα στην Ευρώπη που προσφέρουν ντονέρ κεμπάπ θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που ενδεχομένως θα υιοθετηθούν από την ΕΕ, σύμφωνα με την τουρκική πρόταση.
Η διαμάχη αντικατοπτρίζει ευρύτερες πολιτισμικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το κεμπάπ έχει βαθιές ρίζες τόσο στην τουρκική όσο και στη γερμανική κουλτούρα, με εκατομμύρια Γερμανούς να το θεωρούν μέρος της καθημερινότητάς τους.