Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Η Βουλγαρία είχε τη χαμηλότερη και το Λουξεμβούργο την υψηλότερη πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν το 2022

ΑρχικήΝέαΕΕ: Η Βουλγαρία είχε τη χαμηλότερη και το Λουξεμβούργο την υψηλότερη πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν το 2022
spot_img

Το AIC μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρουν σημαντικές διαφορές στην πραγματική τους ατομική κατανάλωση το 2022. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 67% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία έως 138% στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Στη Βουλγαρία, η πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν, που εκφράζεται σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης, ανήλθε στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ το 2022, από 65% που είχε καταγραφεί το 2021 και 58% που ήταν το 2019 (δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας).

Η πραγματική ατομική κατανάλωση περιλαμβάνει αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνονται στην πραγματικότητα από τους πολίτες μιας χώρας, είτε αγοράζονται και πληρώνονται από τα νοικοκυριά, είτε από το κράτος είτε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο δείκτης θεωρείται ως προσεγγιστικό υποκατάστατο που αποτυπώνει την υλική ευημερία των νοικοκυριών, εξηγούν οι ειδικοί της στατιστικής υπηρεσίας.

Πέρυσι, εννέα κράτη μέλη είχαν υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ την πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν, εκφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στη Γερμανία (19% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ) και στην Αυστρία (18% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Παράλληλα, 18 κράτη μέλη ανέφεραν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ πραγματική ατομική κατανάλωση στα πρότυπα αγοραστικής δύναμης, με τη Βουλγαρία (33% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ουγγαρία (28% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) και τη Σλοβακία (27% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ) να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), η Βουλγαρία κατατάχθηκε στην τελευταία θέση στην ΕΕ, στο 59% του μέσου όρου της ΕΕ. Η Σλοβακία και η Ελλάδα είχαν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις (68% του μέσου όρου της ΕΕ για την καθεμιά).

Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Βουλγαρία βελτιώθηκε το 2022 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.

Λουξεμβούργο (161% του μέσου όρου της ΕΕ), Ιρλανδία (133% του μέσου όρου της ΕΕ) και Δανία (37% του μέσου όρου της ΕΕ) είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο