Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Καλύτερη προστασία των καταναλωτών από ελαττωματικά προϊόντα

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Καλύτερη προστασία των καταναλωτών από ελαττωματικά προϊόντα
spot_img

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ακόμη και όταν κάτι ελαττωματικό αγοράστηκε εκτός ΕΕ, υπάρχει μια επιχείρηση με έδρα την ΕΕ που μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ζημία που προκαλεί.

Με 33 ψήφους υπέρ, 2 κατά και καμία αποχή, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με τους ενημερωμένους κανόνες που διέπουν την ευθύνη των επιχειρήσεων για ζημιές που προκαλούνται από ελαττωματικά προϊόντα. Εάν το Κοινοβούλιο στο σύνολό του εγκρίνει αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τις χώρες της ΕΕ για την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Υπεύθυνος φορέας στην ΕΕ

Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ακόμη και όταν κάτι ελαττωματικό αγοράστηκε εκτός ΕΕ, υπάρχει μια επιχείρηση με έδρα την ΕΕ που μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ζημία που προκαλεί. Οι ευρωβουλευτές λένε ότι σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί μια υπεύθυνη επιχείρηση, οι καταναλωτές θα μπορούσαν και πάλι να αποζημιωθούν μέσω εθνικών συστημάτων.

Ευκολότερη διαδικασία αποζημίωσης

Η πρόταση αποσκοπεί στην απλοποίηση της διαδικασίας γύρω από το βάρος της απόδειξης (δηλαδή την ανάγκη, προκειμένου να ληφθεί αποζημίωση, να αποδειχθεί ότι το προϊόν ήταν ελαττωματικό και ότι αυτό προκάλεσε τη ζημία που υπέστη). Τα άτομα που υπέστησαν βλάβη μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο να διατάξει τον χειριστή να αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην αξίωση αποζημίωσης. Ακυρώνει επίσης το ελάχιστο όριο ζημιάς των 500 EUR.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών να παρέχουν καθοδήγηση στους καταναλωτές σχετικά με τις αξιώσεις τους για αποζημίωση.

Εκτεταμένη περίοδος ευθύνης και καμία επίδραση στο ελεύθερο λογισμικό

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, θα είναι δυνατή η αξίωση όχι μόνο σωματικής βλάβης αλλά και ιατρικά αναγνωρισμένης ψυχολογικής βλάβης.

Οι ευρωβουλευτές παρέτειναν περαιτέρω την περίοδο ευθύνης από τα 20 χρόνια που πρότεινε η Επιτροπή σε 30 σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν. 

Παραθέτω, αναφορά

Μετά την ψηφοφορία της επιτροπής, ο συνεισηγητής της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Pascal Arimont (EPP, BE) δήλωσε: «Όπως και ο προκάτοχός της, η αναθεωρημένη Οδηγία για την Ευθύνη Προϊόντων στοχεύει στην εξισορρόπηση μεταξύ του να παραμείνει αποτελεσματικό μέσο για τα θύματα ελαττωματικών προϊόντων και του νομικού βεβαιότητα ότι οι οικονομικοί φορείς αξίζουν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά που χαρακτηρίζεται από ψηφιοποίηση, κυκλική οικονομία και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Ο συνεισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Vlad-Marius Botoş (Renew, RO) δήλωσε: «Στη νέα οδηγία για την ευθύνη για προϊόντα, έχουμε μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των πολιτών και της νομικής σαφήνειας για τους οικονομικούς φορείς όσον αφορά το λογισμικό και την απώλεια και καταστροφή δεδομένων. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βοήθεια από τις υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών για να δημιουργήσουν την υπόθεσή τους για αποζημίωση».

Ιστορικό

Η προτεινόμενη επικαιροποίηση της οδηγίας για την ευθύνη των ελαττωματικών προϊόντων, η οποία είναι πλέον σχεδόν 40 ετών, παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ πέρα ​​από τα εθνικά καθεστώτα ευθύνης. Οι καταναλωτές θα προστατεύονται επίσης από κανόνες που βασίζονται σε σφάλματα στην επερχόμενη Οδηγία για την ευθύνη για την τεχνητή νοημοσύνη , η οποία εξετάζεται επί του παρόντος από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο