Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Μέχρι το 2023 η απαγόρευση οστρακοειδών από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΕΕ: Μέχρι το 2023 η απαγόρευση οστρακοειδών από την Τουρκία
spot_img

Η απαγόρευση έχει παραταθεί στην Ευρώπη για ορισμένα οστρακοειδή από την Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την απόφαση παρά την ευνοϊκή αξιολόγηση των μέτρων που έλαβαν οι τουρκικές αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται εισαγωγές ζώντων και διατηρημένων με απλή ψύξη δίθυρων μαλακίων, όπως μύδια, στρείδια και μύδια, καταγωγής ή αποστολής από την Τουρκία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η πολύ μικρή διάρκεια ζωής τους αποκλείεται από τις δοκιμές που πραγματοποιούνται στα σύνορα της ΕΕ.

Τα κατεψυγμένα δίθυρα μαλάκια από την Τουρκία επιτρέπονται με την επιφύλαξη δοκιμών για E. coli και τα κατεψυγμένα και μεταποιημένα μαλάκια πρέπει να υποβάλλονται σε δειγματοληψία για την παρουσία θαλάσσιων βιοτοξινών.

Τα μέτρα ελήφθησαν αρχικά καθώς οι έλεγχοι της Επιτροπής της ΕΕ εντόπισαν ελλείψεις στους επίσημους ελέγχους των τουρκικών αρχών σχετικά με την παραγωγή δίθυρων μαλακίων που προορίζονταν για την Ευρώπη, και επειδή τα κράτη μέλη ανέφεραν μη συμμορφούμενες αποστολές προέλευσης από την Τουρκία, οι οποίες δεν πληρούν τα μικροβιολογικά πρότυπα.

Αδυναμία επαλήθευσης των προτεινόμενων δράσεων

Ο τελευταίος έλεγχος τον Σεπτέμβριο του 2015 διαπίστωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιδόσεις των επίσημων εργαστηρίων ελέγχου.

Τον Ιανουάριο του 2020, οι τουρκικές αρχές απέστειλαν πληροφορίες σχετικά με διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό αξιολογήθηκε ευνοϊκά γραπτώς, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί η εφαρμογή αυτών με επιτόπιους ελέγχους, λόγω των περιορισμών της πανδημίας COVID-19. Μέχρι να εξεταστούν τα πορίσματα του εν λόγω ελέγχου, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα που καθορίζονται στον κανονισμό της ΕΕ.

Οι αποστολές πρέπει να παραμένουν υπό την εποπτεία των αρχών στον εμπλεκόμενο συνοριακό σταθμό ελέγχου, έως ότου παραληφθούν και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Εάν από αυτό προκύπτει ότι το προϊόν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η αρχή κατάσχει και είτε καταστρέφει το φορτίο είτε το υποβάλλει σε ειδική μεταχείριση.

Όλες οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι χώρες της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων καταλογίζονται στον φορέα εκμετάλλευσης ή στον αντιπρόσωπο που είναι υπεύθυνος για την αποστολή κατά την παρουσίασή της στον συνοριακό σταθμό ελέγχου της ΕΕ.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα