ΑρχικήΝέαΕΕ: ΠΓΕ το ελαιόλαδο «ΚΡΗΤΗ/KRITI»

ΕΕ: ΠΓΕ το ελαιόλαδο «ΚΡΗΤΗ/KRITI»

3 λεπτά ανάγνωσης

 Ευρωπαϊκή αναγνώριση για το ελαιόλαδο «ΚΡΗΤΗ/KRITI», ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – «Ιστορική μέρα για την Κρήτη» ανέφερε ο Στ. Αρναουτάκης

Στο μητρώο των ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), βάσει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2025/1845, εντάχθηκε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «ΚΡΗΤΗ / KRITI». Στο πλαίσιο αυτό, παραχωρήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης, με αντικείμενο την παρουσίαση της σημαντικής αυτής ευρωπαϊκής αναγνώρισης.

- Advertisement -

Όπως σημειώθηκε, η εξέλιξη αυτή θωρακίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το πολυτιμότερο προϊόν της κρητικής γης, και αποτελεί τη δικαίωση των πολυετών προσπαθειών της Περιφέρειας Κρήτης, των παραγωγών και του συνόλου των φορέων του νησιού. Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Κρήτη.

«Μέσα από τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση των φορέων του νησιού, πετύχαμε έναν συλλογικό στόχο που διεκδικούσαμε για χρόνια: την κατοχύρωση του ελαιολάδου μας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η επιτυχία αυτή, μετά από μια μακρά και απαιτητική προσπάθεια, αποδεικνύει ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κατακτούμε τους στόχους μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν είτε από την Κρήτη είτε στις Βρυξέλλες, σε αυτό το αποτέλεσμα, σχολιάζοντας πως κοινός στόχος είναι «να οικοδομήσουμε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για το κρητικό ελαιόλαδο, το προϊόν-σύμβολο του τόπου μας».

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, σημείωσε πως «το γεγονός ότι πλέον η τυποποίησή του θα πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς διασφαλίζει την ποιότητα, την αξία και την ταυτότητά του» ενώ υπογράμμισε πως η επιτυχία αυτής της διαχρονικής προσπάθειας οφείλεται στη συμβολή πολλών ανθρώπων και φορέων.

Το «παρών» στην συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λευτέρης Αλυσσανδράκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Μανώλης Καρπαδάκης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Νίκος Μπουνάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΕΣ Κρητών Ένωσις ΑΕ (Φορέας προώθησης του Κρητικού Ελαιολάδου) Θεανώ Βρέντζου, ο Πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «Ένωση Ηρακλείου Α.Ε.» Σταύρος Γαβαλάς και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δημοφιλές συστατικό σαλάτας πίσω από σοβαρές επιδημίες E. coli και Salmonella με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα

Νέα επιδημία με 55 κρούσματα στις ΗΠΑ, μετά τις μεγάλες εξάρσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη.

Κιμάς πίσω από τραγωδία με 10 νεκρούς – Καμπανάκι για τις πρακτικές και τα πρόστιμα στα ελληνικά σουπερμάρκετ

Δέκα θάνατοι από STEC O157:H7 στο Βέλγιο και αλλεπάλληλα πρόστιμα για τη διαχείριση κιμά στην Ελλάδα.

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.