Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα σε κρούσματα Βρουκέλλωσης – Έκθεση του ECDC

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα σε κρούσματα Βρουκέλλωσης – Έκθεση του ECDC
spot_img

Το Ευρωπαϊκό κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για τα κρούσματα Βρουκέλωσης το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρουκέλλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια Brucella, όταν καταναλώνονται μολυσμένα ζωικά προϊόντα (μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή κακοψημένο κρέας) ή από επαφή με μολυσμένα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίροι και σκύλοι).

Τα συμπτώματα είναι τόσο γενικά όπως πυρετός, αδυναμία, πόνος στις αρθρώσεις, όσο και ειδικά οργάνων συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στις βαλβίδες εγκεφάλου και καρδιάς. Χωρίς θεραπεία, η βρουκέλλωση μπορεί να γίνει χρόνια ή να οδηγήσει σε θάνατο. Η βρουκέλλωση παραμένει μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να νοσηλεύονται.

 Σύμφωνα με την έκθεση τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην ηλικιακή ομάδα 45–64 ετών και στα δύο φύλα (0,06 και 0,03 ανά 100.000 πληθυσμού στους άνδρες και στις γυναίκες, αντίστοιχα) ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, και τη Γαλλία.

Στη χώρα μας, το ποσοστό κοινοποίησης ήταν πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο ΕΕ/ΕΟΧ ενώ είχαμε και το υψηλότερο ποσοστό με 0,22 ανά 100 000 πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 0,11 ανά 100 000 πληθυσμού και την Πορτογαλία, και η Σουηδία με 0,10 ανά 100.000 πληθυσμού η καθεμία. Ωστόσο, συγκριτικά σημειώθηκε πτωτική τάση από το 2005 έως το 2018 και μια απότομη μείωση του ποσοστού κοινοποίησης αναφέρθηκε το 2019 και στη συνέχεια το 2020-2021.

Το 2021, αναφέρθηκαν 165 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρουκέλλωσης από 29 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με συνολικό ποσοστό 0,04 ανά 100.000 πληθυσμού. Δώδεκα κράτη μέλη δεν ανέφεραν κανένα κρούσμα. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που αντιστοιχεί στο 67% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Η τροφική έκθεση σε βρουκέλλωση συνήθως περιορίζεται σε άτομα που καταναλώνουν μη παστεριωμένο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κακοψημένο κρέας και είναι συχνά αποτέλεσμα κατανάλωσης τροφίμων από χώρες όπου η βρουκέλλωση είναι ενδημική στα ζώα.

Αυτή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για το 2021 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy) στις 09 Οκτωβρίου 2022.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο