Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Tα μέγιστα όρια κάνναβης σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Tα μέγιστα όρια κάνναβης σε τρόφιμα
spot_img

Νόμοι για την κάνναβη στην Ευρώπη: ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) , η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά ψήφισε την επαναταξινόμηση της κάνναβης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ενώ η κάνναβη και η ρητίνη κάνναβης παραμένουν στο Παράρτημα I της Ενιαίας Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά του 1961 (που σημαίνει ότι παραμένουν υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο), αφαιρέθηκαν από το Παράρτημα IV (το οποίο απαριθμεί τα ναρκωτικά που θεωρούνται πιο επικίνδυνα και μικρό ή καθόλου θεραπευτικό όφελος).

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από θετική γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Τροφίμων, τροποποίησε τον κανονισμό για τα όρια κάνναβης (THC) στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό τα μέγιστα επίπεδα THC είναι πλέον 3,0 mg/kg για τα ξηρά προϊόντα (αλεύρι, πρωτεΐνες, σπόροι, σνακ) και 7,5 mg/kg για το έλαιο κάνναβης.

Ο οργανισμός της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA) απάντησε πρόσφατα σε μια σειρά ερωτημάτων όπως ποιες μορφές ρύθμισης της κάνναβης εξετάζονται στην Ευρώπη, ποια είδη κάνναβης ελέγχονται και εάν είναι νόμιμα τα τρόφιμα, τα καλλυντικά και τα προϊόντα ευεξίας που περιέχουν κάνναβη.

Η έκθεση περιγράφει επίσης ορισμένες από τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική για την κάνναβη στην Ευρώπη. Τα τελευταία 20 χρόνια, η γενική τάση στις εθνικές νομοθεσίες στην Ευρώπη ήταν η μείωση, ή ακόμη και η κατάργηση των ποινών φυλάκισης για μικρά αδικήματα κατοχής κάνναβης. Σήμερα, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Κάτω Χώρες) και η Ελβετία εισάγουν ή σχεδιάζουν να εισαγάγουν νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της προμήθειας κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση. Αυτές οι εξελίξεις φαίνεται συχνά να ενισχύονται από προσεγγίσεις πολιτικής που έχουν πλέον καθιερωθεί στην Ουρουγουάη ή σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Το γεγονός ότι τα προϊόντα κάνναβης γίνονται ολοένα και πιο ποικίλα, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων και των βρώσιμων (υψηλή περιεκτικότητα σε THC) και των προϊόντων CBD (χαμηλή περιεκτικότητα σε THC) και προϊόντων CBD (χαμηλή περιεκτικότητα σε THC) περιπλέκουν ένα ήδη προκλητικό τοπίο πολιτικής . Η έκθεση περιγράφει πώς οι εξελίξεις όχι μόνο λαμβάνουν χώρα στον τομέα της κάνναβης ως ψυχαγωγικού ναρκωτικού, αλλά επεκτείνονται και στη ρύθμιση της κάνναβης και των κανναβινοειδών για βιομηχανικές, θεραπευτικές, διατροφικές ή καλλυντικές χρήσεις.
Στην έκθεση σχετικά με την κάνναβη σε τρόφιμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για την έγκριση προϊόντων που περιέχουν CBD σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για νέα τρόφιμα.
Μετά την απόφαση του ΔΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι το CBD δεν πρέπει να θεωρείται ναρκωτικό και πως μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι των κανονισμών ΕΕ που σχετίζονται με τα τρόφιμα, όπως ο κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.


Για να διαβάσετε την έκθεση του EMCDDA πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα