Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Βελτίωση της ιχνηλασιμότητας του μελιού – Επισήμανση της προέλευσης για τα μείγματα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Βελτίωση της ιχνηλασιμότητας του μελιού - Επισήμανση της προέλευσης για τα μείγματα
spot_img

Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ ζητούν αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επισήμανση στο μέλι.

Έκκληση για την άμεση αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επισήμανση της προέλευσης των μειγμάτων μελιού, επανέλαβαν υπουργοί γεωργίας της EE. Σύμφωνα με την παρούσα αξίωση, την οποία προσυπογράφουν 20 κράτη μέλη της ΕΕ, αιτείται η αναγραφή στις συσκευασίες μελιού κάθε χώρα προέλευσης του, προς προστασία των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών.

Το αίτημα επανεξέτασης υπέβαλαν στις Βρυξέλλες στις 30 Ιανουαρίου σε συνέχεια της προηγούμενης έκκλησης που είχαν καταθέσει πριν τρία χρόνια. Σύμφωνα με την παρούσα οδηγία που προβλέπεται απ’ την ισχύουσα νομοθεσία, τα δοχεία μελιού θα πρέπει να αναγράφουν την χώρα προέλευσης όταν το συγκεκριμένο μέλι παράχθηκε σε μια μόνο χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση όταν το μέλι έχει διαφορετικές χώρες προέλευσης, από διάφορα μέρη του κόσμου, αναγράφονται ετικέτες γενικού τύπου όπως “μείγμα μελιού από χώρες
της ΕΕ”.

Αυτό σύμφωνα με τους υπουργούς, εκτός από το ότι καθιστά δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση του μελιού, δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών. “Οι ισχύοντες κανόνες επισήμανσης προέλευσης για το μέλι τοποθετούν τους παραγωγούς μελιού που προέρχονται από μία μόνο χώρα σε άνιση βάση σε σύγκριση με τους παραγωγούς μειγμάτων μελιού”, κατήγγειλε η σλοβενική αντιπροσωπεία σε σημείωμα πριν από το Συμβούλιο. Ενώ ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Σάντορ Φαζέκας πρόσθεσε ότι “δεν έχει νόημα να προστατεύονται τα έντομα επικονίασης εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα προϊόντα της και τους μελισσοκόμους της”.

Όπως υποστηρίζουν οι υπουργοί, θα πρέπει να αναγράφονται στο μέλι όλες οι χώρες προέλευσης του αναλυτικά με αναλογία περιεκτικότητας ανά προέλευση. Αυτό, όπως τονίζει και η υπουργός της Σλοβενίας Irena Šinko, θα αυξήσει την κερδοφορία του κλάδου και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι υπουργοί επίσης τονίζουν πως επειδή το μέλι είναι νο1 προϊόν σε παραποιήσεις παγκοσμίως, θα καταπολεμηθούν με αυτόν το τρόπο και οι απάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του EURACTIV, η ΕΕ εισάγει το 40% του μελιού της από χώρες όπως η Κίνα, η Ουκρανία και η Αργεντινή, που είναι εκτός ΕΕ, λόγω των χαμηλών τιμών τους. Το μέλι στη Γαλλία όμως, που σε ένα ποσοστό 70% εισάγεται, συγκριτικά με αυτές τις τιμές, ήταν 5 έως 15 φορές πάνω. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο διάταγμα, η χώρα προχωρά πρώτη σε αναδιαμόρφωση της ισχύουσας οδηγίας για το μέλι. Σύμφωνα με αυτό, θα αναγράφονται όλες οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι με φθίνουσα σειρά αναλόγως με το ποσοστό περιεκτικότητας, αν και εφόσον το μέλι συσκευάζεται εντός της χώρας.

Η Εθνική Μελισσοκομική Ένωση της Γαλλίας (UNAF) προτρέπει και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν αυτό στο παράδειγμα. Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν οι υπουργοί, ο κλάδος του μελιού θα αναζωπυρωθεί με τις νέες οδηγίες, καθώς τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής
αλλαγής έχουν γίνει αισθητές και σε αυτόν.

Η πρόταση για αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας για το μέλι προς βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τη Σλοβένα υπουργό, αν και είχε ήδη εγκριθεί σχετικό ψήφισμα πριν περίπου ένα χρόνο.

Πηγή: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-ministers-relaunch-call-to-improve-honey-labelling/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.

Κουμαρίνη: Νομοθεσία και υποχρεώσεις της βιομηχανίας τροφίμων για τη χρήση κανέλας

Η Α. Σταυρουλάκη των εργαστηρίων Tsakalidis Analysis & Testing δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κανέλας Κεϋλάνης ή Cassia στα τρόφιμα - Νομοθεσία και γνωμοδότηση της EFSA - Χρήσιμες πληροφορίες και για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα