Δημιουργήθηκε και υποβλήθηκε φάκελος “νέου τροφίμου” στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε επίσημα την παραγωγή και κατανάλωση των φακών νερού ως φρέσκου λαχανικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από δέκα χρόνια ερευνών από το Πανεπιστήμιο και την Ερευνητική Μονάδα Wageningen (WUR).
Η έγκριση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση των φακών νερού στη διατροφή των Ευρωπαίων, στο πλαίσιο της μετάβασης προς πιο φυτικές διατροφικές επιλογές.
Οι φακές νερού, γνωστές και ως παπαρούνες νερού, είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, ενώ μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς τη χρήση γεωργικής γης, απαιτώντας λιγότερους πόρους σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες. Ωστόσο, έως σήμερα, η νομοθεσία της ΕΕ δεν επέτρεπε την κατανάλωσή τους, καθώς θεωρούνταν “νέο τρόφιμο” (novel food), λόγω της περιορισμένης κατανάλωσής τους στην Ευρώπη πριν από το 1997.
Για την έγκριση της EFSA, η επιστημονική ομάδα του Wageningen διεξήγαγε πολυάριθμες δοκιμές σχετικά με τη θρεπτική αξία, την ασφάλεια και την απορρόφηση των πρωτεϊνών των φακών νερού. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρεμβατικές μελέτες σε εθελοντές, οι οποίοι κατανάλωσαν γεύματα με φακές νερού, όπως σούπα και κις, και παρακολουθήθηκαν μέσω εξετάσεων αίματος και ερωτηματολογίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φακές νερού απορροφώνται καλά από τον οργανισμό και δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή πεπτικές διαταραχές.
Παρά τις θετικές ενδείξεις, η έγκριση της EFSA καθυστέρησε δύο επιπλέον χρόνια, καθώς η επιστημονική επιτροπή διατύπωσε ανησυχίες για την υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο. Οι ερευνητές προσαρμόσαν τις καλλιεργητικές συνθήκες ώστε να μειώσουν τη συγκέντρωσή του κάτω από το όριο των 6 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, οδηγώντας τελικά στην πολυαναμενόμενη έγκριση τον Ιούλιο του 2023.
Πλέον, οι φακές νερού μπορούν να παραχθούν και να πωληθούν στην Ευρώπη, με στόχο να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η βιομηχανία τροφίμων δείχνει ήδη ενδιαφέρον, με σεφ να πειραματίζονται με νέες συνταγές και τους παραγωγούς να εξετάζουν τρόπους συσκευασίας και διατήρησης, όπως κατεψυγμένοι κύβοι ή φρέσκα προϊόντα σε σακούλες.