Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Σε δημόσια διαβούλευση η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Σε δημόσια διαβούλευση η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας σε τρόφιμα
spot_img

Οι σημαντικότεροι συντελεστές της χρόνιας έκθεσης σε TBBPA ήταν ψάρια και θαλασσινά, κρέας και προϊόντα κρέατος και γάλα και γαλακτοκομικά.

Η Ομάδα Ζωοτροφών και Μολύνσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικαιροποίηση της αξιολόγησης κινδύνου του TBBPA και των παραγώγων του στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Το έγγραφο παρέχει μια αξιολόγηση της τοξικότητας του TBBPA και πέντε παραγώγων του, μια αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης για τους ευρωπαίους πολίτες και μια εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία που ενέχει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Τα βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs) είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για τη βελτίωση της αντοχής τους στη φωτιά. Η εμφάνιση αρκετών χημικών ενώσεων από την ομάδα των BFR στο περιβάλλον, τα τρόφιμα και στους ανθρώπους προκάλεσε ανησυχία που οδήγησε σε απαγορεύσεις στην παραγωγή και χρήση ορισμένων σκευασμάτων. Η νευροτοξικότητα και η καρκινογένεση θεωρήθηκαν ως κρίσιμες επιδράσεις του TBBPA σε μελέτες τρωκτικών. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η καρκινογένεση του TBBPA εμφανίζεται μέσω μη γονιδιοτοξικών μηχανισμών.

Ο ECHA δημοσίευσε το 2023 ρυθμιστική του στρατηγική για τα επιβραδυντικά φλόγας, προσδιορίζοντας τα αρωματικά βρωμιού επιβραδυντικά φλόγας ως υποψήφια για περιορισμό σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε την έκθεση των ανθρώπων σε αυτή την κατηγορία ενώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, ο πίνακας CONTAM έκρινε σκόπιμο να οριστεί μια ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI). Οι σημαντικότεροι συντελεστές της χρόνιας έκθεσης σε TBBPA ήταν ψάρια και θαλασσινά, κρέας και προϊόντα κρέατος και γάλα και γαλακτοκομικά. Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τα BFR, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ζήτησε από την EFSA να ενημερώσει τις αξιολογήσεις κινδύνου 2010–2012 για διαφορετικές οικογένειες BFRs, δηλαδή: εξαβρωμοκυκλοδωδεκάνια (HBCDD), πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PBDEs), τετραβρωμοσφαινόλη Α (TBvBPA και τα παράγωγά της). , βρωμιωμένες φαινόλες και τα παράγωγά τους, και νέες και αναδυόμενες BFR.

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση της σχετικής επιστημονικής έκθεσης.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα