Πως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, αρωματικό αλάτι από κόκκαλα ψαριού που θα προσθέσει γεύση umami σε οποιοδήποτε πιάτο.
Οι διακοπές και η θάλασσα ανοίγουν την όρεξη. Γνωστό. Τα ψάρια είναι υπέροχη τροφή. Γνωστό. Σε ένα ωραιότατο φαγκρί όλοι τρώνε το φιλέτο και το ψαχνό και οι μερακλήδες τρώνε το κεφάλι. Κι αυτό γνωστό. Αυτό που θα μείνει στην πιατέλα και σίγουρα θα πεταχτεί είναι μόνο το ψαροκόκαλο…
Τι; Δεν πετιέται ούτε το ψαροκόκαλο; Μερικοί ψαγμένοι τύποι της κουζίνας έρχονται να μας πουν πως δεν υπάρχει λόγος να πετάξουμε τα ψαροκόκαλα. Αντίθετα μας συμβουλεύουνε να κρατήσουμε τα κόκαλα του ψαριού από το τελευταίο μας γεύμα και να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα υπέροχο αρωματισμένο αλάτι που θα προσθέσει γεύση umami σε οποιοδήποτε πιάτο το προσθέσουμε. Εξάλλου το αλάτι από ψαροκόκαλα το χρησιμοποιούν πολλά gurmet εστιατόρια σε ποικίλες συνταγές.
Το να φτιάξετε αλάτι από τα κόκαλα των ψαριών σας είναι εύκολο: απλά ξύστε και αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο την σάρκα, βράστε τα ψαροκόκαλα (κι ας είναι μαγειρεμένο το ψάρι) μέχρι να ‘’πέσει’’ και το υπόλοιπο κρέας που μπορεί να υπάρχει επάνω ή ανάμεσα στα ψαροκόκαλα. Αφήστε τα ψαροκόκαλα να στεγνώσουν για μια ή δύο μέρες και στη συνέχεια αλέστε τα όσο πιο λεπτά γίνεται σε ένα μύλο μπαχαρικών ή καφέ. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι λεπτόκοκκη σκόνη και μπορείτε να την ανακατέψετε με ίση ποσότητα αλατιού και να παρασκευάσετε το δικό σας αρωματισμένο αλάτι για να προσθέτετέ στα ψαρικά και τα θαλασσινά σας κι όχι μόνο.