Ποιο είναι το συστατικό που κάνει κάποιους να αμφιβάλλουν;
Μήπως με όλα αυτά που ακούτε και διαβάζετε έχετε προβληματιστεί κι εσείς αν οι φρυγανιές είναι νηστίσιμες ή όχι, έχοντας την ίδια απορία με αναγνώστη του cibum;
Βλέποντας τα συστατικά στις συσκευασίες των φρυγανιών που κυκλοφορούν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ διαβάζουμε πάνω κάτω τα ίδια συστατικά, ίσως σε διαφορετικές αναλογίες: Αλεύρι σίτου, φυτικό έλαιο (φοινικέλαιο), προζύμι σίκαλης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αλεύρι σίκαλης, μαγιά, πίτουρο σίτου, σιμιγδάλι σίτου , αλεύρι βύνης κριθαριού, αλεύρι ρυζιού, εκχύλισμα βύνης σίτου , σιρόπι βύνης, αλάτι…
Από όλα αυτά τα συστατικά εκείνο που ίσως είναι υπό συζήτηση είναι το σιρόπι γλυκόζης που συχνά ελέγχεται εάν είναι Vegan με τη στενή έννοια του όρου…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Πώς θα το καταλάβετε – Οι συστάσεις των Αρχών και των ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε αρώματα και κολόνιες – Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάθε επιπλέον ώρα ημερήσιου χρόνου μπροστά στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης – Ευρήματα μελέτης
Είναι το σιρόπι γλυκόζης Vegan;
Το σιρόπι γλυκόζης, γνωστό και ως σιρόπι καλαμποκιού, είναι ένα παχύρρευστο, διαυγές υγρό που παράγεται από την υδρόλυση του αμύλου. Το άμυλο, που συνήθως προέρχεται από αραβόσιτο ή καλαμπόκι, υφίσταται μια χημική διαδικασία που διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες του σε απλούστερα σάκχαρα. Το προκύπτον υγρό στη συνέχεια εξευγενίζεται και συμπυκνώνεται για να ληφθεί σιρόπι γλυκόζης.
Το σιρόπι γλυκόζης είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά η ιδιότητά του ως vegan είναι συχνά αντικείμενο συζήτησης. Κι αυτό εξαρτάται από τη διαδικασία παραγωγής του σιροπιού γλυκόζης, εάν δηλαδή αυτή ευθυγραμμίζεται ή όχι με τις αρχές ενός vegan τρόπου ζωής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για δημοφιλές σνακ – Η λάθος συσκευασία και οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονεί
Ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που στοχεύει στην αποφυγή της εκμετάλλευσης και της σκληρότητας προς τα ζώα. Οι βίγκαν τηρούν μια φυτική διατροφή, που σημαίνει ότι αποκλείουν από τα πιάτα τους όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού.
Ενώ η διαδικασία παραγωγής του σιροπιού γλυκόζης περιλαμβάνει τη χρήση ενζύμων, αυτά τα ένζυμα συνήθως προέρχονται από μικροβιακές πηγές όπως βακτήρια ή μύκητες. Επομένως, το σιρόπι γλυκόζης μπορεί να θεωρηθεί φιλικό για vegan, καθώς δεν περιλαμβάνει άμεσα συστατικά ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη μάρκα ή κατασκευαστής σιροπιού γλυκόζης ακολουθεί πρακτικές vegan παραγωγής, καθώς ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιούν ένζυμα που προέρχονται από μη vegan πηγές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρια γεμάτα μαμούνια πουλάει μεγάλο σουπερμάρκετ – 5 περιστατικά μόνο τις τελευταίες ημέρες
Νηστίσιμο σημαίνει και vegan;
Και εδώ έρχεται η σύγχυση… Στη νηστεία η κατανάλωση του μελιού επιτρέπεται ενώ οι vegan δεν καταναλώνουν μέλι καθώς το θεωρούν ζωικό προϊόν… Το σιρόπι γλυκόζης λοιπόν γιατί να μην είναι νηστίσιμο αφού προέρχεται κυρίως από καλαμπόκι, σιτάρι ή πατάτες;
Γενικός κανόνας της νηστείας, είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που έχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρι, ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά (γάλα-γιαούρτι-τυρί-βούτυρο), τα αβγά και το λάδι.
Επομένως, οι φρυγανιές είναι νηστίσιμες!