Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι οριστικό: Τέλος ο όρος κρέας, μπριζόλα, λουκάνικο και ζαμπόν, σε φυτικά προϊόντα στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΕίναι οριστικό: Τέλος ο όρος κρέας, μπριζόλα, λουκάνικο και ζαμπόν, σε φυτικά προϊόντα στη Γαλλία
spot_img

Απαγορευτικό διάταγμα από την Γαλλική κυβέρνηση.

Από τα τέλη Μαΐου, η χρήση όρων που σχετίζονται με το κρέας για τα φυτικά προϊόντα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται, σύμφωνα με νέο διάταγμα που δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Γαλλίας. Το 2022 οι αρχές είχαν ήδη δημοσιεύσει διάταγμα για το θέμα αλλά ανεστάλη με συνοπτικές διαδικασίες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο νέος νόμος ρυθμίζει στη γαλλική επικράτεια τη χρήση ονομάτων που παραδοσιακά προσδιορίζουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης για την περιγραφή, την εμπορία ή την προώθηση τροφίμων που βασίζονται σε φυτικές πρωτεΐνες. Από την απαγόρευση εξαιρούνται  τα προϊόντα που παράγονται ή διατίθενται νόμιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα

 Ο  κατάλογος των όρων των οποίων η χρήση απαγορεύεται για την ονομασία τροφίμων που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μπριζόλα, ψεύτικο φιλέτο, Rumsteak, Κόντρα φιλέτο, Escalope, στα κάρβουνα, ζαμπόν, μπέικον, ψαρονέφρι, λουκάνικο και κρεοπωλείο/κρεοπώλης.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης είναι 1.500 ευρώ για φυσικό πρόσωπο και 7.500 ευρώ για νομικό πρόσωπο. 

Στο διάταγμα περιλαμβάνεται και ο κατάλογος των όρων που επιτρέπονται για την ονομασία τροφίμων ζωικής προέλευσης που ενδέχεται να περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και το μέγιστο ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών που μπορεί να περιέχονται στα τρόφιμα για τα οποία χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο