Καταρρίπτοντας τους μύθους για το χρώμα του σολομού αναλύουμε τα πολυάριθμα οφέλη της ασταξανθίνης στην υγεία των ψαριών και των ανθρώπων.
Όλοι γνωρίζουμε το σολομό ως ένα ψάρι με χαρακτηριστική ροζ σάρκα. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό είναι κοινή γνώση για τον περισσότερο κόσμο, influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν πως- για τους σολομούς με κόκκινο χρώμα- αυτό δεν είναι πράγματι το χρώμα του και πως οι σολομοί εκτροφής τρέφονται με βαφές για να κοκκινίσει το χρώμα της σάρκας τους.
Μιας και αυτή η άποψη ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει τους καταναλωτές σολομού, ήρθε η ώρα να δούμε αν πράγματι είναι αλήθεια. Η απάντηση είναι πως όχι, ο ισχυρισμός για το σολομό και τις βαφές είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα το χρώμα του σολομού οφείλεται σε φυσικά μόρια που ονομάζονται καροτενοειδή, όπως η ασταξανθίνη, και είναι μέρος της διατροφής όλων των σολομών- άγριων ή εκτροφής.
Που οφείλει ο σολομός το χρώμα του
Τα καροτενοειδή βρίσκονται μέσα σε διάφορα φυτά, όπως φύκια ή κριλ και αποτελούν βασικές χρωστικές ουσίες που παράγονται από βακτήρια, μύκητες, φύκια και φυτά . Ουσιαστικά τα ζώα αντλούν τις ουσίες μέσα από την τροφή είτε διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις, αλλά όχι μόνα τους. Εκτός από το σολομό και τα φλαμίνγκο οφείλει το χρώμα του στα καροτενοειδή.
Και ενώ το ροζ είναι το χρώμα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σολομό, για το ελαφρώς πιο κόκκινο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το κοκκινισμένο χρώμα της σάρκας του είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό σε πολλούς τύπους σολομού, το οποίο αποτελεί εξελιγμένο γενετικό χαρακτηριστικό που πιθανότατα συνέβη ως εξελικτική μετάλλαξη. Σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνονται μόνο τα καροτενοειδή για το χρώμα, αλλά και το γονίδιο της βήτα-καροτίνης οξυγενάσης 1, υπεύθυνο για τον μεταβολισμό των καροτενοειδών, το οποίο εξηγεί και γιατί διαφέρουν οι σολομοί γενετικά μεταξύ τους.
Τα καροτενοειδή στο σολομό εκτροφής και τα οφέλη στην υγεία των ψαριών
Τα καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ασταξανθίνης, μπορούν να παρασκευαστούν και να προστεθούν στη διατροφή του σολομού εκτροφής συνθετικά ή από φυσικές πηγές, όπως τα φύκια και τα πράσινα μικροφύκη του γλυκού νερού (Haematococcus pluvialis)- εξαιρετική πηγή ασταξανθίνης για εκτρεφόμενους σολομούς και άλλα ψάρια, όπως η ιριδίζουσα πέστροφα.
Όσο για την ασταξανθίνη, είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό των σολομών, καθώς τους αυξάνει τα αντισώματα, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνει την άμυνα ενάντια στο οξειδωτικό στρες και αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Αυτή την περίοδο μια καναδική έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει, η οποία διερευνά το ρόλο της ασταξανθίνης στο μετριασμό της φλεγμονής και στην ανοσία στον σολομό Ατλαντικού, αναφέρει το The Conversation.
Επιπλέον, η ασταξανθίνη ως ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτρέπει ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης στα ψάρια και παρέχει 100 φορές υψηλότερα αντιοξειδωτικά οφέλη από τη βιταμίνη Ε. Έχει, επίσης, πολλές σημαντικές λειτουργίες που σχετίζονται με την ανοσία και την αναπαραγωγή, αφού έρευνες έχουν αποδείξει πως βοηθά τα ψάρια να παράγουν πιο υγιή και ποιοτικά ωάρια. Στην πραγματικότητα, τα αυγά του σολομού έχουν κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα λόγω της συσσώρευσης ασταξανθίνης, η οποία επίσης τα προστατεύει.
Οφέλη της ασταξανθίνης στην υγεία του ανθρώπου
Ωστόσο, η ασταξανθίνη δεν ωφελεί μόνο τα ψάρια, αλλά και τους ανθρώπους. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ασταξανθίνης έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις ασθένειες που σχετίζονται με το στρες και τις φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά και πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως καρδιακά νοσήματα και καρκίνος.
Επιπλέον, προκλινικές δοκιμές προβλέπουν ότι η ασταξανθίνη μπορεί να ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα και το μεταβολισμό της γλυκόζης . Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν ασταξανθίνη στη διατροφή τους τρώγοντας σολομό ή άλλα σολομοειδή όπως η πέστροφα καθώς και γαρίδες ή διατροφικά συμπληρώματα.