Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί βυθίζονται οι φυσαλίδες της μπύρας Guinness;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓιατί βυθίζονται οι φυσαλίδες της μπύρας Guinness;
spot_img

    Κατά καιρούς οι λάτρεις της Μπύρας Guinness αναρωτιούνται γιατί οι φυσαλίδες βυθίζονται μαζί με την μπύρα στον πάτο του ποτηριού και δεν συγκεντρώνονται στην κορυφή όπως συμβαίνει με άλλες μπύρες.

Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, οι φυσαλίδες στο υγρό γενικά ανεβαίνουν λόγω της διαφοράς πυκνότητας αερίου-υγρού. Παρά τη φυσική ανοδική συμπεριφορά των φυσαλίδων, αφού ρίξετε μπύρα Guinness σε ένα ποτήρι, οι φυσαλίδες μπορεί να παρατηρηθεί ότι κατεβαίνουν. Την ίδια στιγμή, ένας τεράστιος αριθμός μικρών φυσαλίδων με μέση διάμετρο 50 μm (μόνο το 1/10 του μεγέθους αυτών στο Budweiser ή στη σαμπάνια ) διασκορπίζονται σε ολόκληρο το ποτήρι. 

Μπορεί λοιπόν να μοιάζει κάπως οξύμωρο να κατακάθονται οι φυσαλίδες αφού ως αέρας είναι πιο ελαφρύς από το υγρό, ωστόσο αυτό το οφείλει στον τρόπο που η μαύρη μπύρα πέφτει στο ποτήρι.

   Μια μελέτη του 2012, Ιρλανδών μαθηματικών του πανεπιστημίου του Cornell, έρχεται να λύσει αυτό το μυστήριο. Το αποτέλεσμα είναι πως οι μεγάλες φυσαλίδες συμπεριφέρονται διαφορετικά αναλόγως το ποτήρι. Σε ένα κλασικό κωνικό ποτήρι οι φυσαλίδες στο κέντρο υψώνονται κανονικά, ωστόσο στο πλάι του ποτηριού οι μικρές φυσαλίδες ακολουθούν τη ροή της μπύρας μέχρι να σταθεροποιηθεί το υγρό. Όταν οι φυσαλίδες υψώνονται και συσσωρεύονται στην κορυφή, ποσότητα του υγρού σπρώχνεται στα πλάγια, δημιουργώντας μια δίνη η οποία παρασύρει τις φυσαλίδες. Έτσι φτάνουν προς τα κάτω και μόλις σταθεροποιηθεί το υγρό ξανά- ανεβαίνουν.

Οπότε ένα σενάριο διαφορετικού ποτηριού, μπορεί να κάνει τη μπύρα να καταλαγιάσει πιο γρήγορα και οι πότες δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να σταματήσουν να κινούνται οι φυσαλίδες.

   Επιπλέον οι φυσαλίδες της μαύρης Μπύρας είναι φτιαγμένες από ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και αζώτου δημιουργώντας πιο κρεμώδη υφή, σε αντίθεση με τις κανονικές μπύρες, που περιλαμβάνουν μόνο το πρώτο. Οι φυσαλίδες αζώτου είναι επίσης μικρότερες, και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν τη δίνη του υγρού.

   Επομένως η μπίρα δεν ακολουθεί κάποιου είδους παραφυσική δραστηριότητα αφρίζοντας προς τα κάτω, απλώς οι φυσαλίδες στροβιλίζονται μαζί με το υγρό μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα