ΑρχικήΝέαΕισαγωγές - ΑΑΔΕ: Αλλαγές στους ελέγχους Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

Εισαγωγές – ΑΑΔΕ: Αλλαγές στους ελέγχους Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

2 λεπτά ανάγνωσης

Διενέργεια ανάλυσης κινδύνου στα εισαγόμενα εμπορεύματα πριν ακόμη από την άφιξή τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέτει σε παραγωγική λειτουργία τη νέα έκδοση (ICS2 v.3) του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχων Εισαγωγών, που επιταχύνει τη διακίνηση των εμπορευμάτων, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες και διασφαλίζει περαιτέρω την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία των τελωνείων.

- Advertisement -

    Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο Ε.2042/2024 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή δίνονται οδηγίες για τη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου στα εισαγόμενα εμπορεύματα πριν ακόμη από την άφιξή τους, σύμφωνα με το Διευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχων Εισαγωγών (ICS 2). Η εφαρμογή της νέας έκδοσης οδηγεί σε ακόμη πιο έγκαιρους και στοχευμένους ελέγχους, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη διακίνηση του εμπορίου για πάνω από 2.200 εταιρείες μεταφορών.

    Ειδικότερα, οι μεταφορείς, οι διαμεταφορείς και οι αντιπρόσωποί τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πρέπει πλέον να υποβάλλουν την προβλεπόμενη συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) με πλήρη στοιχεία για τα εμπορεύματα, που διακινούνται μέσω θαλάσσης, οδικώς ή με σιδηροδρόμους, ακόμη και για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορές αποστολές.

- Advertisement -

    Οι βασικές αλλαγές αφορούν στην υποβολή δεδομένων αναφορικά με τον κωδικό εμπορεύματος, τον αριθμό EORI και πληροφορίες για τον αγοραστή/πωλητή.

    Η 3η έκδοση του συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως την 1/9/2025 αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα ICS, σύμφωνα με τις παρακάτω φάσεις ένταξης:

   Θαλάσσιες μεταφορές  

   Από Έως

   Μεταφορείς

   3/6/2024 –  4/12/2024

         Διαμεταφορείς

   4/12/2024 – 1/4/2025

   Οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οδικές ταχυμεταφορές  

   Μεταφορείς και Διαμεταφορείς 

   1/4/2025 –  1/9/2025

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.