Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκπαίδευση Αγροτών: έξι νέα ΔΙΕΚ διετούς δωρεάν φοίτησης, με επτά νέες ειδικότητες από το ΥΠΑΑΤ

ΑρχικήΝέαΕκπαίδευση Αγροτών: έξι νέα ΔΙΕΚ διετούς δωρεάν φοίτησης, με επτά νέες ειδικότητες από το ΥΠΑΑΤ
spot_img

cibum team

Μια νέα εποχή «ξημερώνει» στην εκπαίδευση των αγροτών με την ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στην οποία προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντικαθιστώντας τις παλιές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα πάρουν την θέση των παλαιών ΕΠΑΣ, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε και στη διεύρυνση των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μας σε θέματα σωστής διατροφής, παραγωγικής αλυσίδας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Οι νέες σχολές θα έχουν αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, με τους σπουδαστές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά νέες ειδικότητες.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους και να συμβαδίσουν με τις φιλικές προς το περιβάλλον ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία όλων.

Επίσης, θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση της γης, καθώς μέχρι σήμερα οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των αγροτών περνά από γενιά σε γενιά.

Παράλληλα η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στο κλείσιμο της «ψαλίδας» σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κάτι το οποίο επισήμανε ο κ. Λιβανός κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας «στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για τη γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%».

Η λειτουργία των έξι ΔΙΕΚ θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι διετούς φοίτησης, δωρεάν, ενώ η οργάνωση και λειτουργία τους έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Όπως είπαν στελέχη του υπουργείου «Τα ΔΙΕΚ του ΥΠΑΑΤ με ενισχυμένο προϋπολογισμό και πόρους για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της αγροτικής κατάρτισης παρέχοντας ολοκληρωμένη μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στον αγροτικό χώρο».

Πιο αναλυτικά, στα Ιωάννινα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο νέες ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Νεμέα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο