Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψάρια: Εκτρεφόμενα vs αλιευμένων – Οι διαφορές στην ασφάλεια των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΨάρια: Εκτρεφόμενα vs αλιευμένων - Οι διαφορές στην ασφάλεια των καταναλωτών
spot_img

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιέργειας (AAC) ζητά από τους ευρωπαϊκούς και άλλους εθνικούς οργανισμούς να αναγνωρίσουν ότι οι διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής ψαριών συνοδεύονται από διαφορετικούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το AAC ανέφερε ότι οι αρχές πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των ειδών ψαριών, ανάλογα με το αν τα ψάρια εκτρέφονται ή αλιεύονται. Ο οργανισμός παρέχει συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη σχετικά με κανονισμούς που ενδέχεται να επηρεάσουν την αλιευτική βιομηχανία σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο.

Τα ψάρια μπορεί είτε να εκτρέφονται ή να αλιεύονται από την άγρια φύση. Το AAC δημοσίευσε σύσταση ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της να διασφαλίσουν ότι οι εκθέσεις εκτίμησης κινδύνου που σχετίζονται με τα ψάρια και οι οδηγίες κατανάλωσης αναφέρουν ρητά εάν αναφέρονται σε αλιευμένα ψάρια, εκτρεφόμενα ψάρια ή και τα δύο.

Σύμφωνα με έρευνες, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις πεποιθήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων των καταναλωτών σε εκτρεφόμενα έναντι άγριων ψαριών, τα εκτρεφόμενα ψάρια γενικά επηρεάζονται λιγότερο από τη θαλάσσια ρύπανση, τα βαρέα μέταλλα και τα παράσιτα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε έκθεση το 2021 σχετικά με τον χαρακτηρισμό του κινδύνου δηλητηρίασης από ciguatera στην Ευρώπη. Αν και η δηλητηρίαση ciguatera επηρεάζει κυρίως τα ψάρια τροπικών υφάλων, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται. Τα ψάρια που μεταφέρουν τοξίνες που παράγουν ciguatera μπορούν να πωληθούν είτε ως αλιευμένο είτε ως εκτρεφόμενα προϊόντα. Ωστόσο, τα εκτρεφόμενα ψάρια δεν θα πρέπει να μην συμπεριλαμβάνονται, επειδή η ciguatera επηρεάζει μόνο τα άγρια ψάρια που εκτίθενται στα θαλάσσια μικροφύκη Gambierdiscus toxicus.

Επίσης, το AAC ανέφερε ότι άλλοι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου, των διοξινών, των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων και των μικροπλαστικών, δεν απουσιάζουν από τα εκτρεφόμενα ψάρια, αλλά πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα άγρια ψάρια.

Όπως αναφέρει το Food Safety, το ACC σημείωσε επίσης ότι η έλλειψη διαφοροποίησης μεταξύ των μεθόδων παραγωγής ιχθύων δεν είναι σκόπιμη, όσον αφορά τις εκτιμήσεις κινδύνου και τις οδηγίες για την κατανάλωση, αλλά περισσότερο είναι ένα αποτέλεσμα της απλής μη συνεκτίμησης της ύπαρξης και των χαρακτηριστικών των εκτρεφόμενων ιχθύων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο