Εξαγωγή ελαιολάδου από την πάστα ελιάς με τη χρήση τεχνολογίας υπερήχων – μια εξέλιξη που θα μπορούσε να κάνει την βιομηχανία παρθένου ελαιολάδου πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα.
Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξόρυξη παρθένου ελαιολάδου, η ΕΕ παράγει σχεδόν το 67 % των ελαιολάδων του κόσμου. Ωστόσο, για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.
Σύμφωνα με την Pieralisi, μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στα μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου, κάτι τέτοιο ξεκινά με την αποτελεσματικότητα.
«Η παραγωγή παρθένων ελαιολάδων είναι μια μηχανική διαδικασία που περιλαμβάνει τρεις βασικές φάσεις – σύνθλιψη, μάλαξη και διαχωρισμό», εξηγεί στο CORDIS ο Stefano Cei, επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος στην Pieralisi.
“Ενώ τα βήματα σύνθλιψης και διαχωρισμού είναι συνεχείς διαδικασίες, επειδή η μάλαξη είναι μια διαδικασία μεγέθους παρτίδας, συχνά γίνεται συμφόρηση, επιβραδύνοντας ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής.”
Η μάλαξη περιλαμβάνει την αργή ανατίναξη ή ανάμειξη ελιών που έχουν ήδη πιεστεί για να επιτρέψουν τη συγκέντρωση μικρών σταγονιδίων λαδιού, γεγονός που τα καθιστά ευκολότερο να διαχωριστούν. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 40 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει είτε να παράγουν λιγότερο λάδι, είτε να αγοράζουν περισσότερο εξοπλισμό για τη διαδικασία αυτή.
Με την υποστήριξη του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου OLIVE-SOUND, η Pieralisi έχει αναπτύξει μια μέση λύση – μια ενιαία μηχανή, ικανή να εξάγει περισσότερο λάδι σε λιγότερο χρόνο. Πρόκειται για μια οικονομικά αποδοτική, καινοτόμα λύση, που μετατρέπει αυτό που κάποτε ήταν μια αργή και αναποτελεσματική διαδικασία σε μια συνεχή διαδικασία.
Περισσότερη ποιότητα ελαιολάδου
Στον πυρήνα του λύσης, βρίσκεται η τεχνολογία υπερήχων, αντί της χρήσης μαλάξεων. Το OLIVE-SOUND εξάγει λάδι μέσω της επεξεργασίς της πάστας ελιάς με υπερήχους. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός χρησιμοποιεί αντιδραστήρα υπερήχων για να τρέξει μια συνεχή διαδικασία εκχύλισης που, χάρη στο συμπαγές σχεδιασμό του, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί μέσω περονοφόρου, μειώνοντας περαιτέρω την ανάγκη για πολλαπλά κομμάτια εξοπλισμού.
“Αυτό που κάνει αυτή τη λύση τόσο πρωτοποριακή δεν είναι μόνο η ικανότητά της να εξάγει περισσότερο λάδι, αλλά να το κάνει με υψηλότερη πολυφαινολική περιεκτικότητα από ό,τι είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές”, προσθέτει ο Cei. “Αυτός ο συνδυασμός υψηλότερων ποσοτήτων ελαίου με υψηλότερη εμπορική αξία είναι επωφελής για τους παραγωγούς”.
Οι αρχικές δοκιμές είναι ελπιδοφόρες
Σύμφωνα με τις αρχικές δοκιμές, το σύστημα OLIVE-SOUND μπορεί να μειώσει το χρόνο επεξεργασίας έως και 70%. Μπορεί επίσης να μειώσει τη χρήση ενέργειας μιας μονάδας επεξεργασίας, με αποτέλεσμα πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους.
Το έργο επί του παρόντος ασχολείται με την ανάπτυξη μιας πλήρους έκδοσης του συστήματος OLIVE-SOUND, η οποία θα είναι σε θέση να παρέχει ρυθμό ροής 4 000 kg/ώρα. Μόλις αναπτυχθεί, θα γίνουν περαιτέρω δοκιμές.
“Αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για βγει η καινοτομία αυτή στην αγορά, είμαστε βέβαιοι ότι, τελικά, θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα συμφόρησης της βιομηχανίας παραγωγής παρθένου ελαιολάδου”, καταλήγει ο Cei.