Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Έρχεται μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και καύσωνα

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Έρχεται μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και καύσωνα
spot_img

cibum team

Λιγοστά είναι τα αποθέματα ελαιολάδου και οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με τη νέα παραγωγή που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, Τάκης Ντανάκας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα στη Λακωνία.

Για τη νέα σεζόν ο κ. Ντανάκας σχολιάζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος της νέας παραγωγής γιατί πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα δέντρα από τον καύσωνα. Επίσης επειδή φέτος δεν θα είναι τα δέντρα γεμάτα κάρπους, θα υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη.

Τέλος αποθεμάτων έχουμε και στη Μεσσηνία. Ο Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, πρώην πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας και παραγωγός, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στην περιοχή της Μεσσηνίας. Μόνο κάποια ελαιοτριβεία έχουν κάποιες ποσότητες για να διαχειριστούν.

Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ξηρικές ελαιοκαλλιέργειες και αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής. Υπάρχει πρόβλημα στην καρπόδεση τόσο της Μαυροελιάς όσο και της Κορονέικης.

Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, τονίζει ότι με τον παγετό είχαμε προβλήματα. Σε πολλές περιοχές η ακαρπία φθάνει και το 100%. Περισσότερο έχει επηρεαστεί η ποικιλία Μαυρολιά. Ο παρατεταμένος καύσωνας θα εξαντλήσει τα δέντρα και αν από Σεπτέμβριο έχουμε βροχές τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής.

Ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, πρόεδρος Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα με τον καύσωνα όσο υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πάντως, οι ξηρικές καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν αυτή την εποχή πολύ λίγα περσινά αποθέματα. Φέτος όμως αναμένουμε μια πολύ μειωμένη παραγωγή. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70 έως 80 χιλιάδων τόνων.

Φέτος αναμένουμε μια παραγωγή μόλις 40 χιλιάδων τόνων (όταν η Κρήτη μπορεί να βγάλει μια παραγωγή 110 χιλιάδων τόνων). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε προβλήματα κατά την ανθοφορία.  

 

Πηγή: Αγρότυπος

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο