Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Η νοθεία στα… καλύτερά της λόγω της τιμής ρεκόρ – Του Ι. Σβαρδάγκαλου

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Η νοθεία στα... καλύτερά της λόγω της τιμής ρεκόρ - Του Ι. Σβαρδάγκαλου
spot_img

Η αβεβαιότητα της αγοράς ελαιολάδου – Υψηλές τιμές και μειωμένη παραγωγή, ευνοϊκοί παράγοντες για την διοχέτευση νοθευμένων προϊόντων προς κατανάλωση.

Στα 9.25 ευρώ το κιλό – τιμή παραγωγού –  άνοιξε η αυλαία για τα πρώτα ελαιόλαδα αφού σε αυτό το επίπεδο τιμών συμφώνησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ο Συνεταιρισμός των Αγίων Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας τη διάθεση του πρώτου βυτίου της χρονιάς από την ποικιλία της Αθηνοελιάς ,οξύτητας 0,25%

Τα δεδομένα της ελαιοκομικής παράγωγης 2023-2024 για τη λεκάνη της Μεσογείου μιλάνε για μια νέα ελλειμματική χρονιά η οποία ξεκινά και με ιστορικό χαμηλό σε όρους αποθεμάτων.

Προφανώς τα παραπάνω δεδομένα θα έχουν ως αποτέλεσμα την διατήρηση των τιμών του βρώσιμου και ειδικότερα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε υψηλές τιμές κάτι που αποτελεί δέλεαρ για τους επιτήδειους της αγοράς να διαθέσουν ελαιόλαδα που έχουν υποστεί νοθεία ή δεν ανταποκρίνονται στα  ποιοτικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν την κάθε κατηγορία ελαιόλαδου (απάτη τροφίμων – food fraud).

Να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο της υφιστάμενης Εθνικής Νομοθεσίας (Ν. 4235/2014) νοθευμένα τρόφιμα ορίζονται ως: «αυτά στα οποία προστέθηκαν ύλες συνήθως ευτελέστερης αξίας για κερδοσκοπία ή για καλύτερη εμφάνιση των προϊόντων, στην οποία δεν ανταποκρίνονται πραγματικά».

Οι τύποι της απάτης που συναντώνται στα ελαιόλαδα συνήθως αφορούν:

1.         Νοθεία ελαιολάδου με άλλου τύπου έλαια

2.         Αντικατάσταση ελαιολάδου με άλλα έλαια

3.         Ψευδή χρήση γεωγραφικής ένδειξης

4.         Λανθασμένη επισήμανση

Πως μπορεί τελικά να προφυλαχτεί ο καταναλωτής;  Βασικός κανόνας είναι να προτιμά τα συσκευασμένα ελαιόλαδα ετικέτας και όχι το χύμα ελαιόλαδο. Να επιλέγει εταιρείες που διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα ασφάλειας τροφίμων καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες δέχονται ελέγχους από αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης. Παραδείγματα αυτών των συστημάτων αποτελούν τα πρότυπα ISO 22000:2018, το BRC, το IFS, το FSSC 22000 που έχουν θέσει  συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα.

Όλα τα εμπλεκόμενα παραγωγικά τμήματα (ελαιοπαραγωγοί,  ελαιουργοί και τυποποιητές)  καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για την τήρηση  των ορθών γεωργικών πρακτικών, των ορθών βιομηχανικών πρακτικών, των  διαδικασιών ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η διαρκής αύξηση του κόστους καλλιέργειας  και λειτουργικού κόστους των σχετιζόμενων επιχειρήσεων, η αδυναμία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού , οι κλοπές  κλπ, με κύριο στόχο να διαθέσουν στον τελικό καταναλωτή ποιοτικό και ασφαλές ελαιόλαδο .

Ως  καταναλωτές ας υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή επιλέγοντας αξιόπιστους επαγγελματίες  του χώρου για την προμήθεια του εθνικού αγροτικού προϊόντος της χώρας μας.

*ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΒΑΡΔΑΓΚΑΛΟΣ Γεωπόνος Msc – Επικεφαλής Επιθεωρητής LETRINA SA

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο