Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Σαφάρι ελέγχων των Ισπανικών Αρχών

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Σαφάρι ελέγχων των Ισπανικών Αρχών
spot_img

Πρωτοποριακό σύστημα ιχνηλασιμότητας για το έξτρα παρθένο Ισπανικό ελαιόλαδο – Μειωμένη στο μισό η παραγωγή λόγω ξηρασίας.

Tο Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (Mapa) διενεργεί εκστρατεία καταπολέμησης της απάτης τροφίμων στο ελαιόλαδο και τις ελιές που θα διαρκέσει όλο το 2023. Για την εκστρατεία αυτή, τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε ειδικό σχέδιο ελέγχου και έχουν προγραμματιστεί 697 έλεγχοι στον τομέα του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου βάσει εκτίμησης κινδύνου και του αριθμού των φορέων του. Οι εκτιμήσεις για Food Fraud είναι αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρυσι  ενώ θα διενεργηθούν για πρώτη φορά έλεγχοι για την επαλήθευση της ιχνηλασιμότητας του κλάδου, ο οποίος θα φτάσει στο 10% των φορέων εκμετάλλευσης.

Να σημειωθεί πως η ξηρασία στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, είναι πιθανό να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της χώρας φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω. Η Ισπανία συνήθως παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, οι καύσωνες όταν άνθιζαν οι ελιές την περασμένη άνοιξη και η έντονη ξηρασία από το περασμένο καλοκαίρι στην Ισπανία και στους νούμερο δύο και τέσσερις παραγωγούς Ιταλία και Πορτογαλία έχουν συρρικνωθεί τα αποθέματα σύμφωνα με το Rauters. Στην Ισπανία, η τιμή των φιαλών ελαιολάδου αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2022

Το πρότυπο ποιότητας για το ελαιόλαδο και τον ελαιοπυρήνα εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021 (Βασιλικό Διάταγμα 760/2021, της 31ης Αυγούστου), προκειμένου να βελτιωθεί η ιχνηλασιμότητα αυτών των προϊόντων, ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, και να επαναξιολογηθεί αυτό το σύμβολο της μεσογειακής διατροφής. Αυτό το πρότυπο ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες για διαφάνεια από το κοινό και ικανοποιεί μια ιστορική αξίωση του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα.

«Ο οδηγός που εγκρίθηκε είναι ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση των ποιοτικών ελέγχων με ένα σύστημα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο και που τοποθετεί την Ισπανία στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων ποιότητας του ελαιολάδου», αναφέρει ο ιστότοπος στον Χάρτη.

Η Ισπανία, διαθέτει περισσότερα από 2,75 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνες και περίπου 3.500 βιομηχανίες αφιερωμένες στον τομέα, με μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, και εξαγωγές σε 150 χώρες με αξία άνω των 2.800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα