Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο στην ΕΕ: όλα τα στοιχεία για παραγωγή, κατανάλωση, κατηγορίες, αγορά, ελέγχους συμμόρφωσης και επισήμανσης και ανάλυση κινδύνου

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο στην ΕΕ: όλα τα στοιχεία για παραγωγή, κατανάλωση, κατηγορίες, αγορά, ελέγχους συμμόρφωσης και επισήμανσης και ανάλυση κινδύνου
spot_img

cibum team

Η ΕΕ παράγει περίπου το 67% του παγκόσμιου ελαιολάδου. Περίπου 4 εκατομμύρια εκτάρια, κυρίως στις χώρες της ΕΕ της Μεσογείου, είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια ελιών, συνδυάζοντας παραδοσιακούς, εντατικούς και υπερεντατικούς ελαιώνες.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στην ΕΕ, με ετήσια κατανάλωση περίπου 500.000 τόνων η κάθε μία, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στην ΕΕ, με περίπου 12 κιλά ανά άτομο ετησίως. Συνολικά, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 53% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνέλαιων:

  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  • παρθένο ελαιόλαδο,
  • παρθένο ελαιόλαδο λάμπαντε,
  • εξευγενισμένο ελαιόλαδο,
  • ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο,
  • ελαιόλαδο,
  • ακατέργαστο πυρηνέλαιο,
  • εξευγενισμένο πυρηνέλαιο.

Δεν μπορούν όλες οι κατηγορίες να πωληθούν σε καταναλωτές. Μόνο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο μπορούν να αγοραστούν απευθείας σε λιανικό επίπεδο.

Κατάσταση της αγοράς

Όσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 65% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου. Οι κύριοι προορισμοί για το ελαιόλαδο της ΕΕ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.

Εντός της ΕΕ, διεξάγεται ολοκληρωμένη παρακολούθηση της αγοράς ελαιολάδου για την παροχή ποικίλων δεδομένων για την αγορά ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, των ισολογισμών, των στοιχείων παραγωγής και του εμπορίου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ποσόστωση εισαγωγής για το ελαιόλαδο της Τυνησίας.

Πρότυπα μάρκετινγκ

Τα πρότυπα μάρκετινγκ της ΕΕ διασφαλίζουν ότι η αγορά παρέχεται με γεωργικά προϊόντα τυποποιημένης και ικανοποιητικής ποιότητας για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών, να διευκολύνει το εμπόριο και να εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς της ΕΕ. Η νομοθεσία της ΕΕ για το ελαιόλαδο καθορίζει τις διάφορες κατηγορίες ελαιολάδων και πυρηνέλαιων καθώς και τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης που θα χρησιμοποιηθούν από τις αρχές ελέγχου των κρατών μελών και παρέχει κανόνες για την επισήμανση και τη συσκευασία.

Κατηγορίες ελαιολάδου

Για να διατεθούν στο εμπόριο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου πρέπει να τηρούν τα όρια που καθορίζονται για την εν λόγω κατηγορία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Είναι ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης και των κρατών μελών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι συμβαίνει αυτό.Οι διάφορες κατηγορίες ελαιολάδων βαθμολογούνται σύμφωνα με τις παραμέτρους ποιότητας, που αφορούν:

  1. φυσικοχημικά χαρακτηριστικά , όπως το επίπεδο οξύτητας, ο δείκτης υπεροξειδίου, η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και η σύνθεση στερολών ·
  2. οργανοληπτικά (αισθητήρια) χαρακτηριστικά , όπως η καρποφορία και η απουσία οργανοληπτικών ελαττωμάτων.

Παρθένα ελαιόλαδα

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες παρθένων ελαιολάδων

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι η κατηγορία με την υψηλότερη ποιότητα. Από οργανοληπτική άποψη, δεν έχει ελαττώματα και είναι φρουτώδες. Το επίπεδο οξύτητάς του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.

Το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει κάποια αισθητήρια ελαττώματα αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.

Το ελαιόλαδο Lampante είναι ένα παρθένο ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας με οξύτητα άνω του 2%, χωρίς φρουτώδη χαρακτηριστικά και σημαντικά αισθητήρια ελαττώματα. Το ελαιόλαδο Lampante δεν προορίζεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Είναι εξευγενισμένο ή χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

Άλλες κατηγορίες ελαιολάδου

Οι ακόλουθες κατηγορίες ελαιολάδων δεν είναι παρθένα ελαιόλαδα

  • Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι το προϊόν που λαμβάνεται μετά τον εξευγενισμό ενός ελαττωματικού παρθένου ελαιολάδου (ελαιόλαδο λαμπάντε για παράδειγμα). Δεν προορίζεται να διατεθεί στην αγορά σε στάδιο λιανικής πώλησης. Έχει βαθμό οξύτητας έως 0,3%.
  • Το ελαιόλαδο που αποτελείται από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα έλαιο που προκύπτει από τη μίξη εξευγενισμένου ελαιολάδου με εξαιρετικά παρθένο ή/και παρθένο ελαιόλαδο. Έχει βαθμό οξύτητας έως 1%.
  • Ακατέργαστο πυρηνέλαιο : το πυρηνέλαιο είναι η υπολειμματική πάστα που λαμβάνεται μετά την εξαγωγή του ελαίου από τις ελιές. Το λάδι που λαμβάνεται από αυτήν την πάστα ονομάζεται ακατέργαστο πυρηνέλαιο.
  • Εκλεπτυσμένο πυρηνέλαιο : το ακατέργαστο πυρηνέλαιο μπορεί να εξευγενιστεί και να αναμειχθεί με παρθένο ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα αυτού του μείγματος ονομάζεται εξευγενισμένο πυρηνέλαιο. Ο βαθμός οξύτητας μπορεί να είναι έως 1%

Έλεγχοι συμμόρφωσης

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διενεργούν ετησίως έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων, ανάλογο με τον όγκο του ελαιολάδου που διατίθεται στη χώρα τους, για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνέλαιων. Οι έλεγχοι αυτοί αποσκοπούν να επαληθεύσουν ότι η επισήμανση και η συσκευασία είναι σύμφωνες με τις νομικές απαιτήσεις και ότι η κατηγορία του λαδιού είναι σύμφωνη με τη δηλωμένη κατηγορία.

Μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των ελέγχων συμμόρφωσης στον τομέα του ελαιολάδου της ΕΕ , που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Τα ακόλουθα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού ελέγχων συμμόρφωσης που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε χώρα της ΕΕ προκειμένου να παρακολουθεί την ποιότητα του ελαιολάδου

Δεδομένα εξαγωγής και κατανάλωσης : Οι χώρες της ΕΕ που παράγουν ελαιόλαδο («κράτη μέλη που παράγουν») πρέπει να διενεργούν περισσότερους ελέγχους από τις χώρες της ΕΕ που δεν το κάνουν («κράτη μέλη που δεν παράγουν»). Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι η κύρια κατηγορία που ελέγχεται καθώς αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων σε επίπεδο λιανικής της ΕΕ.

Ανάλυση κινδύνου : οι έλεγχοι λαμβάνουν υπόψη παράγοντες κινδύνου, όπως χαρακτηριστικά του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας, της περιόδου παραγωγής, των συσκευασιών, της αποθήκευσης, της χώρας προέλευσης/προορισμού, των μεταφορικών μέσων ή του όγκου της παρτίδας), πορίσματα προηγούμενων ελέγχων, καταναλωτής παράπονα ή τα χαρακτηριστικά των χειριστών.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύουν τη συνολική ποιότητα του ελαιολάδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η μη συμμόρφωση βοηθά τις αρχές στις χώρες της ΕΕ να εντοπίσουν πιθανά ελαττώματα κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παρατυπίας που διαπιστώθηκε, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης του προϊόντος από την αγορά, επιβάλλοντας πρόστιμα στους φορείς εκμετάλλευσης ή ακόμη και δίωξη.

Με σκοπό την παροχή στους καταναλωτές καλής ποιότητας ελαιόλαδο στην ΕΕ, η Επιτροπή διοργανώνει ετήσια εργαστήρια και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι οι έλεγχοι αυτοί εφαρμόζονται σωστά.

Έλεγχοι επισήμανσης

Οι έλεγχοι επισήμανσης διασφαλίζουν ότι η ονομασία ή η εμπορική ονομασία με την οποία το τελευταίο μπορεί να πωληθεί στον καταναλωτή είναι σύμφωνη με τους ειδικούς κανόνες που καθορίζονται στον κανονισμό 1308/2013 της ΕΕ ( Παράρτημα VII, μέρος VIII ), και στον εκτελεστικό κανονισμό της ΕΕ 29/2012 .

Οι κανόνες για τις προαιρετικές απαιτήσεις επισήμανσης σχετίζονται, για παράδειγμα, με την ένδειξη «πρώτη ψυχρή έκθλιψη», «ψυχρή εκχύλιση», οργανοληπτικές ιδιότητες που αναφέρονται στη γεύση και/ή τη μυρωδιά για εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα και το έτος συγκομιδής ( εκτελεστικός κανονισμός ΕΕ 29/2012 ) Το

Κατηγοριοποίηση και βαθμολόγηση

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 της Επιτροπής καθορίζει τα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και των πυρηνέλαιων και τις σχετικές μεθόδους ανάλυσης. Ο παρών κανονισμός καθορίζει τα όρια για τις παραμέτρους ποιότητας και καθαρότητας για καθεμία από τις κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνέλαιο. Καθορίζει επίσης τις μεθόδους ανάλυσης που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης του λαδιού με τη δηλωμένη κατηγορία. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τέτοια χαρακτηριστικά καθορίζεται μέσω ελέγχων συμμόρφωσης που διενεργούνται από τις εθνικές αρμόδιες αρχές.

Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες και μεθόδους για τη δειγματοληψία προϊόντων και τον καθορισμό παραμέτρων ποιότητας και καθαρότητας. Οι πίνακες γευσιγνωσίας που έχουν εγκριθεί από χώρες της ΕΕ πρέπει να επαληθεύουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαιολάδων.

Άλλοι τύποι χειριστηρίων

Εκτός από τους ελέγχους που αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση άλλων νομικών απαιτήσεων. Ο γενικός νόμος για τα τρόφιμα καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων. Οι γενικοί κανόνες επισήμανσης διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ελαίων (σύνθεση, ποιότητα, προέλευση, κατηγορία, μέθοδος παραγωγής) και ότι η επισήμανση του ελαιολάδου είναι σύμφωνη με τους γενικούς κανόνες επισήμανσης τροφίμων που καθορίζονται στον κανονισμό ΕΕ 1169/2011 .

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς

Η ΕΕ είναι μέλος του International Olive Council (IOC), ενός διεθνούς διακυβερνητικού οργανισμού στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Ιδρύθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας το 1959.

Τα σημερινά μέλη της περιλαμβάνουν τους κορυφαίους διεθνείς παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. Τα μέλη της ΔΟΕ αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής ελιάς, εκ των οποίων η ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 72%.

Codex Alimentarius

Η Επιτροπή Codex Alimentarius αναπτύσσει και υιοθετεί πρότυπα τροφίμων που χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για το διεθνές εμπόριο τροφίμων.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για τα ελαιόλαδα και τα πυρηνέλαια (CX-33-1981) που θεσπίζουν διατάξεις σχετικά με την περιγραφή, τις βασικές συνθέσεις και τους παράγοντες ποιότητας, τους κανόνες επισήμανσης και τις μεθόδους ανάλυσης και δειγματοληψίας.

Το πρότυπο βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση με στόχο την εναρμόνιση των υφιστάμενων εθνικών προτύπων με το πρότυπο Codex.

Επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων

Η επιτροπή κοινής οργάνωσης γεωργικών αγορών συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τομείς όπως η εξέλιξη των τιμών της αγοράς, η παραγωγή και το εμπόριο στην ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ. Η επιτροπή επικουρεί επίσης την Επιτροπή όταν εκδίδει εκτελεστικές πράξεις.

Η ομάδα διαλόγου πολιτών και η ομάδα εργασίας για την κηπουρική, τις ελιές και τα οινοπνευματώδη ποτά επιτρέπει στην Επιτροπή να διατηρεί τακτικό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ελιάς.

 

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις γεωργικές αγορές περιλαμβάνει μια υποομάδα χημικών ελαιολάδου, οι οποίοι βοηθούν την Επιτροπή στην προετοιμασία της νομοθεσίας και στον καθορισμό της πολιτικής για τη χημεία και την τυποποίηση του ελαιολάδου. Η υποομάδα αποτελείται από εκπροσώπους των εθνικών διοικήσεων και εμπειρογνώμονες που διορίζονται με προσωπική ιδιότητα από την Επιτροπή.

Νομοθεσία για το ελαιόλαδο

Οι νομικές βάσεις για το ελαιόλαδο περιλαμβάνουν νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδου, χαρακτηριστικά ελαιολάδων και πυρηνέλαιων, οργανώσεις παραγωγών, προγράμματα υποστήριξης, ιδιωτική αποθήκευση και ενημέρωση τιμών.

Πρότυπα μάρκετινγκ

Η νομοθεσία της ΕΕ ρυθμίζει τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδων και πυρηνέλαιων. Ο κανονισμός της ΕΕ 1308/2013 θεσπίζει μια κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων.

Ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ 29/2012 αφορά τα πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο. Ο παρών κανονισμός προβλέπει ιδίως κανόνες για τη συσκευασία και την επισήμανση ελαιολάδου (υποχρεωτικές και προαιρετικές απαιτήσεις).

Ο κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 της Επιτροπής ορίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά που ισχύουν για κάθε κατηγορία. Η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τέτοια χαρακτηριστικά πρέπει να καθορίζεται με τη διεξαγωγή συγκεκριμένων μεθόδων ανάλυσης. Ο παρών κανονισμός καθορίζει επίσης τις απαιτήσεις ελέγχου για τις αρχές ελέγχου των κρατών μελών.

Οργανικά

Η νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία διέπει όλους τους τομείς της βιολογικής παραγωγής και βασίζεται σε μια σειρά βασικών αρχών, όπως η απαγόρευση της χρήσης ΓΤΟ, ο περιορισμός της χρήσης ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Γεωγραφικές ενδείξεις

Οι παραγωγοί ελαιολάδων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για καταχώριση σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 1151/2012 σχετικά με τα συστήματα ποιότητας για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για να λάβουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη .

Ιδιωτικός χώρος αποθήκευσης

Ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ 1333/2013 καθορίζει τις υποχρεώσεις κοινοποίησης στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης αγροτικών αγορών. Ο κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμός 2016/1238 της ΕΕ καθορίζει κοινούς κανόνες για τη χορήγηση ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης για ορισμένα γεωργικά προϊόντα.

Μετά από σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ καθώς και διαδοχικές καλές συγκομιδές, δημιουργώντας ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και μείωση των τιμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αύξηση των τιμών. Το πρόγραμμα λειτούργησε μέσω τεσσάρων διαδικασιών δημοπράτησης, με την πρώτη τον Νοέμβριο του 2019 και την τελευταία που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Προγράμματα υποστήριξης

Ο κατ ‘εξουσιοδότηση κανονισμός 611/2014 της ΕΕ καθορίζει τα προγράμματα υποστήριξης για τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ 615/2014 περιγράφει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τα προγράμματα εργασίας για την υποστήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα