Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλύτερη προστασία των ΠΓΕ προϊόντων ζητούν οι ευρωβουλευτές

ΑρχικήΝέαΚαλύτερη προστασία των ΠΓΕ προϊόντων ζητούν οι ευρωβουλευτές
spot_img

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για συνομιλίες σχετικά με νέους κανόνες για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα.

Ενέκρινε τη θέση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη για συνομιλίες σχετικά με νέους κανόνες για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα που έχουν ιδιότητες, ή είναι γνωστά λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους) θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι διαδικτυακοί τομείς («internet domains») που καταχρώνται το όνομα μιας ΓΕ πρέπει να κλείνουν αυτόματα ή να εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που την χρησιμοποιεί νόμιμα. Για τον σκοπό αυτό, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα πρέπει να θεσπίσει σύστημα προειδοποίησης για την καταχώριση ονομάτων τομέα στο διαδίκτυο.

Το Κοινοβούλιο ζητά οι ΓΕ να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα: όσα περιέχουν ένα συστατικό ΓΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της ΓΕ, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί.

Η καταχώριση των προϊόντων ΓΕ θα πρέπει να είναι ταχύτερη, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μόνο πέντε μήνες περιθώριο για την καταχώριση νέας ΓΕ. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές στις υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς η Επιτροπή να χρειάζεται να τις ελέγξει εκ νέου. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή διαθέτει μοναδική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και, ως εκ τούτου, εκείνη, και όχι το γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα των ΓΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους. Θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση μιας ονομασίας ΓΕ και την εποπτεία της ορθής χρήσης της. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού που φέρει το χαρακτηρισμό ΓΕ.

Ο εισηγητής Paolo De Castro δήλωσε: «Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο σημαίνει σπάνια καλά νέα για τους γεωργούς μας, στηρίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο αγροδιατροφικό σύστημα, προς όφελος των αγροτικών περιοχών μας. Η θέση του Κοινοβουλίου θα εξελίξει το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ για την ΕΕ και αντιπροσωπεύει την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αριστεία του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ. Οι ΓΕ αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας κληρονομιά, αλλά αποτελούν επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αξίας χωρίς την ανάγκη επένδυσης δημόσιων πόρων.»

Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει και αυτό τη θέση του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα