Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος πίτσα και σουβλάκι το βράδυ! Το πρόχειρο φαγητό βλάπτει το ύπνο

ΑρχικήΕπιστήμηΤέλος πίτσα και σουβλάκι το βράδυ! Το πρόχειρο φαγητό βλάπτει το ύπνο
spot_img

Σουηδοί επιστήμονες διενήργησαν πειραματική μελέτη σε δύο ομάδες συμμετεχόντων που πριν κοιμηθούν κατανάλωσαν υγιεινό και ανθυγιεινό φαγητό.

   Σουηδική μελέτη αποδεικνύει πως το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει το βαθύ ύπνο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, οι οποίοι διερεύνησαν πώς το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον βαθύ ύπνο υγιών συμμετεχόντων, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity.

   Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με τον ύπνο, όμως αυτή είναι από τις λίγες μελέτες που αποδεικνύουν την άμεση συσχέτιση τους. Ο βαθύς ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση των δυνάμεων και στην αποβολή του στρες.

«Τόσο η κακή διατροφή όσο και ο κακός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών καταστάσεων δημόσιας υγείας. Καθώς αυτό που τρώμε είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσουμε εάν ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία διαφορετικών διατροφών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλλαγές στον ύπνο μας. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι στιγμής λείπουν οι λεγόμενες μελέτες παρέμβασης, μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την απομόνωση της μηχανιστικής επίδρασης διαφορετικών διατροφικών επιλογώνστον ύπνο», λέει ο Jonathan Cedernaes, γιατρός και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

“Ο ύπνος μας αποτελείται από διαφορετικά στάδια με διαφορετικές λειτουργίες, όπως ο βαθύς ύπνος που ρυθμίζει την ορμονική απελευθέρωση, για παράδειγμα. Επιπλέον, κάθε στάδιο ύπνου χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Αυτό ρυθμίζει πτυχές όπως το πόσο αποδοτικός για τον οργανισμό είναι ο ύπνος και διαφέρει σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αλλά το βάθος ή η ακεραιότητα των σταδίων ύπνου μπορεί επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από παράγοντες όπως η αϋπνία και η γήρανση. Προηγουμένως, δεν είχε διερευνηθεί εάν παρόμοιες αλλαγές στα στάδια του ύπνου μας μπορεί να συμβούν μετά από έκθεση σε διαφορετικές δίαιτες».

    Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 15 υγιείς νεαροί άνδρες οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες. Οι μεν λάμβαναν μια υγιεινή διατροφή και οι δε μια πιο ανθυγιεινή. Οι δύο δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, προσαρμοσμένες στις ημερήσιες ανάγκες του καθενός. Μεταξύ άλλων, η πιο ανθυγιεινή διατροφή περιείχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες εξετάζονταν ως προς τα επίπεδα ύπνου τους, σε δραστηριότητα και γευμάτων. «Αυτό που είδαμε ήταν ότι οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα όταν κατανάλωναν και τις δύο δίαιτες. Μας ενδιέφερε όμως ιδιαίτερα να ερευνήσουμε τις ιδιότητες του βαθέως ύπνου τους. Συγκεκριμένα, εξετάσαμε τη δραστηριότητα αργών κυμάτων, ένα μέτρο που μπορεί να αντανακλά πόσο αποδοτικός είναι ο βαθύς ύπνος. Παραδόξως, είδαμε ότι ο βαθύς ύπνος παρουσίαζε λιγότερη δραστηριότητα αργών κυμάτων όταν οι συμμετέχοντες είχαν φάει πρόχειρο φαγητό, σε σύγκριση με την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων. Αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε επίσης σε μια δεύτερη νύχτα, αφού είχαμε αλλάξει τους συμμετέχοντες σε μια ίδια δίαιτα. Ουσιαστικά, η ανθυγιεινή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα πιο επιφανειακό βαθύ ύπνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες αλλαγές στον ύπνο συμβαίνουν με τη γήρανση και σε καταστάσεις όπως η αϋπνία», εξηγεί ο Cedernaes.

  Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα