Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειώνονται τα όρια για την παρουσία αρσενικού στο χυμό μήλου στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΜειώνονται τα όρια για την παρουσία αρσενικού στο χυμό μήλου στις ΗΠΑ
spot_img

Δέκα χρόνια μετά το προσχέδιο για τα ανώτατα ασφαλή επίπεδα αρσενικού στο χυμό μήλου, ο FDA κυκλοφορεί την τελική οδηγία. Ανεπαρκή, ωστόσο, τη χαρακτηρίζει η Consumer Reports.

Σε μια θετική κίνηση για την ασφάλεια των παιδιών προχωρά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, ορίζοντας νέες τελικές οδηγίες σχετικά με τα επίπεδα αρσενικού στον χυμό μήλου, δέκα χρόνια μετά το προσχέδιο καθοδήγησης που είχε εκδώσει ο οργανισμός.

Η νέα καθοδήγηση ορίζει το επίπεδο στα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), ακριβώς το ίδιο με το προσχέδιο του 2013.

Ο FDA σε ανακοίνωσή του δεσμεύεται, επιπλέον, να λάβει τις ακόλουθες ενέργειες δειγματοληψίας και επιβολής προσέγγισης για το αρσενικό στον χυμό μήλου.

  • Ανάλυση αρχικών δειγμάτων χυμού μήλου για τον καθορισμό της συνολικής ποσότητας του αρσενικού.
  • Προσδιορισμός δειγμάτων που περιέχουν περισσότερα από 10 μg/kg ή 10 ppb ολικό αρσενικό για να προσδιορίσουμε τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού.
  • Εξέταση του επιπέδου δράσης των 10 μg/kg ή 10 ppb ανόργανου αρσενικού ως σημαντική πηγή πληροφοριών για τον προσδιορισμό του εάν ο χυμός μήλου είναι νοθευμένος κατά την έννοια της ενότητας 402(a)(1) του νόμου FD&C (21 USC 342 (Α’1), πάνω στη νοθεία των ποτών.

Προβλήματα από την έκθεση σε αρσενικό

Το αρσενικό είναι ένα είδος βαρέου μετάλλου που υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα πετρώματα, το έδαφος και τα φυσικά υπόγεια ύδατα. Η αύξησή του στο περιβάλλον προήλθε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πλέον τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι οι κύριες οδοί έκθεσης στο αρσενικό.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανόργανο αρσενικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς. Στην περίπτωση μιας έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας των ΗΠΑ (NRC) αναφέρει επίσης τις ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης και τη νευροαναπτυξιακή τοξικότητα ως δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλεί η έκθεση ανόργανο αρσενικό.

Παρόλο που η καθοδήγηση από τον FDA δεν έχει νομική υπόσταση, δηλαδή οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να την υιοθετήσουν, στην ανακοίνωσή του λέει ότι το «μη δεσμευτικό» όριο για το αρσενικό στον χυμό μήλου θα «βοηθήσει» τους κατασκευαστές να μειώσουν τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε αυτόν.

Μη επαρκείς οι συστάσεις για την Consumer Reports

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών Consumer Reports κρίνει ως «υποτυπώδη» την δράση του FDA στα προτεινόμενα όρια αρσενικού στον χυμό μήλου, τονίζοντας ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να προτείνει μικρότερο από 10 ppb όριο, βάσει επιστημονικών μελετών. Επιπλέον, η οργάνωση λέει πως οι περισσότερες εταιρείες ήδη πληρούσαν αυτά τα πρότυπα, με πολλές περιπτώσεις χυμού μήλου να περιέχουν από 3 ως και 5 ppb, οπότε λίγες αλλαγές θα φέρει η σύσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Consumer Reports έχει επανειλημμένα προτρέψει τον FDA να ορίσει χαμηλότερα επίπεδα για το ανόργανο αρσενικό στα τρόφιμα, ειδικά στις παιδικές τροφές, και να μειώσει το επίπεδο δράσης στα 3 ppb για το αρσενικό στον χυμό μήλου.

Σε έρευνα της οργάνωσης σε 45 μάρκες χυμού μήλου το 2018, μεταξύ άλλων ειδών χυμού, στις ΗΠΑ,  διαπιστώθηκαν υψηλά επίπεδα καδμίου, ανόργανου αρσενικού ή/και μολύβδου σε 21 είδη.

Ο FDA από την πλευρά του συνιστά ότι οι εταιρίες παραγωγής χυμού μήλου  μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αρσενικού προμηθευόμενες μήλα από οπωρώνες που έχουν λιγότερη μόλυνση του εδάφους και λιγότερη χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων, ελέγχοντας τις πηγές νερού ή φιλτράροντας τους χυμούς για την απομάκρυνση των ιζημάτων.  

Τα μέγιστα επίπεδα αρσενικού στα τρόφιμα στην ΕΕ

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο κανονισμό για  τη μείωση της παρουσίας αρσενικού στα τρόφιμα.

Η απόφαση αυτή, βασίστηκε σε  επιστημονική έκθεση του 2021  από την EFSA, μετά από έκκληση προς τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία αρσενικού στα τρόφιμα.

Για τους χυμούς, ως μέγιστα επίπεδα καθορίστηκαν σε 0,020 mg/kg ανά κιλό βάρους, ενώ παράλληλα στην έκθεση βρέθηκε ότι οι κύριοι συνεισφέροντες στη διατροφική έκθεση στο ανόργανο αρσενικό ήταν εκτός από το ρύζι και τα προϊόντα με βάση το ρύζι, τα δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τους κόκκους και το πόσιμο νερό

Τα χαμηλότερα μέγιστα επίπεδα (MLs) υιοθετήθηκαν ως σημαντικό μέτρο για την επίτευξη των στόχων του  Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου,  το οποίο στοχεύει στον περιορισμό ή την εξάλειψη του καρκινογόνου κινδύνου από τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα