ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: 488 κρούσματα σαλμονέλας από τον Ιανουάριο

Ελλάδα: 488 κρούσματα σαλμονέλας από τον Ιανουάριο

2 λεπτά ανάγνωσης

Στη χώρα μας η σαλμονέλωση είναι το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα.

 Με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας που σημειώθηκαν σε 11 ευρωπαϊκές χώρες από κοτόπουλο, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία υπογραμίζει ότι η μη τυφο-παρατυφική σαλμονέλλωση επιτηρείται στην Ελλάδα μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων αποτελώντας το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα, ενώ ο ορότυπος S. Enteritidis είναι ο συχνότερα αναγνωριζόμενος ορότυπος.

- Advertisement -

Την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2023, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 488 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης. Στο σύνολο των 100 κρουσμάτων για τα οποία ήταν διαθέσιμη η πληροφορία, τα 66 (66%) είχαν ορότυπο S. Enteritidis. Το ποσοστό απομόνωσης του συγκεκριμένου ορότυπου παρουσίασε αύξηση κατά 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019 (εξαιρείται η περίοδος της πανδημίας ως μη τυπική όσον αφορά την καταγραφή της συχνότητας της σαλμονέλλωσης).

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν πραγματοποιείται συστηματικά αλληλούχηση ολικού γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing) στα στελέχη Salmonella spp.

- Advertisement -

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί το φαινόμενο και τονίζει τη σημασία της δήλωσης  κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης από τους κλινικούς και τους εργαστηριακούς γιατρούς και την αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών Σιγκελλών και λοιπών εντεροπαθογόνων.

Το επαρκές μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, η λήψη μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης τροφίμων που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες) από μολυσμένα τρόφιμα ή μολυσμένες επιφάνειες και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι οι βασικοί άξονες πρόληψης της σαλμονέλλωσης και των υπόλοιπων νοσημάτων που μεταδίδονται με την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ο μουσακάς γίνεται μάθημα Χημείας Τροφίμων – Τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο ταψί – Του Ν. Γδοντέλη

Από την απορρόφηση λαδιού μέχρι τη μπεσαμέλ, η επιστήμη εξηγεί όσα συμβαίνουν κατά την παρασκευή του μουσακά.

Καρκινογόνο ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Ποια εμφανίζουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σύμφωνα με ανάλυση 17 ετών του RASFF

Νέα επιστημονική ανάλυση εξετάζει 17 χρόνια δεδομένων για το ακρυλαμίδιο και τις συγκεντρώσεις του σε διαφορετικά τρόφιμα.

Φέτα και άλλα ελληνικά τυριά: Γερμανικοί έλεγχοι, επιθεωρήσεις και αναλύσεις DNA αποκαλύπτουν νοθεία και παραπλάνηση

Ευρωπαϊκοί έλεγχοι και επιστημονική ανάλυση, καταγράφουν νοθεία και αποκλίσεις στη σύνθεση και επισήμανση Φέτας και άλλων τυριών.