Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Δραματική μείωση στην παραγωγή πατάτας σύμφωνα με την Eurostat

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕλλάδα: Δραματική μείωση στην παραγωγή πατάτας σύμφωνα με την Eurostat
spot_img

Παραγωγή πατάτας στην ΕΕ: πτωτική τάση αλλά ανοδική πορεία το 2023.

Το 2023, συγκομίστηκαν 48,3 εκατομμύρια τόνοι πατάτας στην ΕΕ , μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατομμύρια τόνοι.

Ωστόσο, υπήρξε μακροπρόθεσμη μείωση της συγκομιδής παραγωγής πατάτας. Το επίπεδο παραγωγής το 2023 ήταν 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από το 2000, που ισοδυναμεί με πτώση 36,7%.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από ένα λεπτομερές άρθρο Statistics Explained που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat, το οποίο εξετάζει τις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ που παράγουν πατάτες, την παραγωγή και τις τιμές των πατατών, καθώς και το εμπόριο πατάτας.

Σε επίπεδο χώρας, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ το 2023 (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24,0% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Μαζί, αυτές οι 3 χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία (55,4%) της συγκομιδής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ το 2023.

Όσον αφορά στην Ελλάδα το 2023 παρήγαγε την χαμηλότερη ποσότητα από το 2019. 333,62 χιλιάδες τόνους πατάτας το 2023, 391,94 χιλιάδες τόνους το 2022, 381,74 το 2021, 450,64 το 2020 και την μεγαλύτερη ποσότητα 470,21 χιλιάδες τόνους παρήγαγε το 2019.

Λίγες εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παράγουν βιολογικές πατάτες

Υπήρχαν 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ το 2020, εκ των οποίων 1,0 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις παρήγαγαν πατάτες.

Το 2020, 25.000 αγροκτήματα στην ΕΕ παρήγαγαν πατάτες σύμφωνα με μεθόδους βιολογικής παραγωγής. Αυτό αντιπροσώπευε μόνο το 2,5% όλων των εκμεταλλεύσεων που παράγουν πατάτες. Η Αυστρία είχε το υψηλότερο μερίδιο των εκμεταλλεύσεων που παράγουν πατάτες βιολογικά (25,6%).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο