Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!
spot_img

Απογοητευτικά τα ευρήματα ελέγχων σε ελληνικά εστιατόρια – Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις τροφίμων είναι “Μη συμμορφούμενες” – Στο 16% του ελαιολάδου διαπιστώθηκε απάτη – Εντυπωσιακή αύξηση της νοθείας σε ελληνικά τρόφιμα

Τα συνοπτικά στοιχεία με τα ευρήματα των ελέγχων που έγιναν το 2024 έδωσε στη δημοσιότητα ο ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Από τους 10.197 ελέγχους σε λιανικό εμπόριο, εστιατόρια, Παρασκευαστές/ συσκευαστές και Διανομείς, ο αριθμός των μη συμμορφούμενων επιχειρήσεων έφτασε τις 804.

- Advertisement -

Οι περισσότερες μη συμμορφώσεις ήταν για την μη τήρηση κανόνων υγιεινής (311) κυρίως σε εστιατόρια και ακολουθούν η επισήμανση/παρουσίαση/διαφήμιση (190,) μη εφαρμογή συστήματος HACCP (188), Μη ασφαλή Τρόφιμα (112) Νοθεία /απάτη (43) και διάφορες άλλες παρατυπίες (347). Μεγάλο μέρος των μη συμμορφώσεων της κατηγορίας «Άλλες» της τάξης του 29,1%, αφορά σε τρόφιμα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μη ασφαλή (π.χ.λόγω υπέρβασης της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας). Επίσης εμφανίζουν ιδιαίτερη αύξηση οι περιπτώσεις μη ύπαρξης ιχνηλασιμότητας, μη τήρησης των ειδικών συνθηκών υγιεινής και μη ορθής διαχείρισης του σήματος αναγνώρισης. Τέλος, θα πρέπει να μνημονευθεί η εντυπωσιακή αύξηση των περιπτώσεων ύπαρξης νοθευμένων τροφίμων (3,6%).

Ακολούθησαν ενέργειες για επιβολή ποινικών κυρώσεων σε 91 εγκαταστάσεις, ενώ για όλες τις εγκαταστάσεις δρομολογήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων. Επιπλέον σε 6 εγκαταστάσεις υπήρξε εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας τους. Η μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε ήταν ζάχαρη και είδη ζαχαροπλαστικής και ακολουθούν το κρέας και προϊόντα κρέατος. Πιο συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 29,8 τόνοι ζάχαρη και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, 12,3 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος, 3,4 τόνοι πόσιμο νερό, 3,3 τόνοι ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια, 2,1 τόνοι φρούτα και προϊόντα τους και 1,7 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, πλέον ο ΕΦΕΤ δεν δημοσιεύει τα στοιχεία των εταιρειών που εντοπίζονται μετά από έλεγχο να διακινούν ακατάλληλα τρόφιμα, σε αντίθεση με τις Περιφέρειες της χώρας που κοινοποιούν μέσα σε τρεις ημέρες όλα τα πρόστιμα και τις παρατυπίες σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στις καταγγελίες πολιτών οι περισσότερες αφορούσαν ΜΗ ασφαλή τρόφιμα (557) και ακολουθούν οι καταγγελίες για παρουσία ξένου σώματος (509). 174 καταναλωτές έκαναν καταγγελία για τροφικές δηλητηριάσεις. Συνολικά ο αριθμός καταγγελιών καταναλωτών στον ΕΦΕΤ το 2024 ήταν 1986.

Συνολικά ελήφθησαν 2652 δείγματα έναντι ετήσιου στόχου 2682 δειγμάτων (ποσοστό υλοποίησης
98,9%). Εξ αυτών, με τα έως τώρα αποτελέσματα, 172 παρουσίαζαν αποκλίσεις από την
κείμενη νομοθεσία (ποσοστό 6,5% περίπου). Ταυτόχρονα ζητήθηκε η διενέργεια 144 εργαστηριακών αναλύσεων, εκτός των επίσημων προγραμμάτων, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών πολιτών, ελέγχου της
καταλληλότητας των οχημάτων μεταφοράς υγρών τροφίμων και για άλλους λόγους.
Αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία εμφάνισαν τα 29 από αυτά.

Το 10% των τροφίμων στα οποία έγινε εργαστηριακή ανάλυση για σαλμονέλα βρέθηκαν θετικά, ενώ επίσης 10% βρέθηκαν θετικά τα τρόφιμα που αναλύθηκαν για παρουσία ακρυλαμιδίου. Στους ελέγχους που έγιναν σε ελαιόλαδα το 20% βρέθηκε μη συμμορφούμενο όσον φορά στην ποιότητα ενώ το στο 16% διαπιστώθηκε νοθεία/απάτη. Στους ελέγχους που έγιναν σε ελληνικό μέλι από τα 77 δείγματα τα 13 (ποσοστό 13,4) ήταν μη συμμορφούμενα όσον αφορά στην ποιότητα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα