ΑρχικήΝέαΈλλειψη συσκευασιών για τρόφιμα λόγω πανδημίας

Έλλειψη συσκευασιών για τρόφιμα λόγω πανδημίας

3 λεπτά ανάγνωσης

cibum team

Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας. Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω covid,  επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα. Αισθητές είναι οι ελλείψεις συνθετικών υλών και πλαστικού. Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων όπως οι πλαστικές μεμβράνες με τις οποίες προστατεύονται τυριά και κρέατα στα σουπερμάρκετ.

Για τη παραγωγή μιας μεμβράνης οι μικρομεσαίες γερμανικές εταιρίες συσκευασίας εξαρτώνται από ύλες, όπως η νάφθα, ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου. Κατά συνέπεια ακόμα και στην παραγωγή αυτού του προϊόντος στη Γερμανία παίζουν καθοριστικό ρόλο εταιρίες πετρελαιοειδών και χημικές βιομηχανίες σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

- Advertisement -

Η Μάρα Χάνκερ, εκπρόσωπος και διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας (ΙΚ) εξηγεί: “Οι βιομηχανίες παραγωγής συσκευασιών είναι δικτυωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η εξάρτηση από παραγωγούς πρώτων υλών είναι μεγάλη. Αν κάπου παρουσιαστούν για κάποιο λόγο προβλήματα, τότε καθυστερεί η όλη διαδικασία. Οι περισσότερες μονάδες στη Γερμανία δηλώνουν στην παρούσα φάση ικανοποιημένες ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη ζήτηση”.

Στα ύψη οι τιμές πρώτων υλών.

- Advertisement -

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουν εκτοξευθεί οι τιμές σημαντικών συνθετικών υλών για τη βιομηχανία πλαστικών, όπως πχ. η πολυαιθυλίνη που είναι πλέον ακριβότερη κατά 35%, ενώ το κόστος της πολυουρεθάνης αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 50%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας αποδίδει στην πανδημία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού την έλλειψη πρώτων υλών, η οποία στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα, αλλά και για τον ιατρικό τομέα: “Υπάρχουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των γερμανικών εταιριών με διογκωμένη πολυστερόλη, το γνωστό φελιζόλ, χάρη στο οποίο μεταφέρονται ασφαλώς και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε τέτοια υλικά είναι διαθέσιμα για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση”.

- Advertisement -

Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η αλυσίδα εφοδιασμού με συνθετικές ύλες επιστρέψει σε ρυθμούς προ πανδημίας: “Η πλειονότητα των μελών μας θεωρεί ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί το νωρίτερα το φθινόπωρο”, καταλήγει η Μάρα Χάνκερ.

Πηγή: Deutsche Welle

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική