Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλλειψη συσκευασιών για τρόφιμα λόγω πανδημίας

ΑρχικήΝέαΈλλειψη συσκευασιών για τρόφιμα λόγω πανδημίας
spot_img

cibum team

Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας. Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω covid,  επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα. Αισθητές είναι οι ελλείψεις συνθετικών υλών και πλαστικού. Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων όπως οι πλαστικές μεμβράνες με τις οποίες προστατεύονται τυριά και κρέατα στα σουπερμάρκετ.

Για τη παραγωγή μιας μεμβράνης οι μικρομεσαίες γερμανικές εταιρίες συσκευασίας εξαρτώνται από ύλες, όπως η νάφθα, ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου. Κατά συνέπεια ακόμα και στην παραγωγή αυτού του προϊόντος στη Γερμανία παίζουν καθοριστικό ρόλο εταιρίες πετρελαιοειδών και χημικές βιομηχανίες σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Η Μάρα Χάνκερ, εκπρόσωπος και διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας (ΙΚ) εξηγεί: “Οι βιομηχανίες παραγωγής συσκευασιών είναι δικτυωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η εξάρτηση από παραγωγούς πρώτων υλών είναι μεγάλη. Αν κάπου παρουσιαστούν για κάποιο λόγο προβλήματα, τότε καθυστερεί η όλη διαδικασία. Οι περισσότερες μονάδες στη Γερμανία δηλώνουν στην παρούσα φάση ικανοποιημένες ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη ζήτηση”.

Στα ύψη οι τιμές πρώτων υλών.

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουν εκτοξευθεί οι τιμές σημαντικών συνθετικών υλών για τη βιομηχανία πλαστικών, όπως πχ. η πολυαιθυλίνη που είναι πλέον ακριβότερη κατά 35%, ενώ το κόστος της πολυουρεθάνης αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 50%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας αποδίδει στην πανδημία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού την έλλειψη πρώτων υλών, η οποία στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα, αλλά και για τον ιατρικό τομέα: “Υπάρχουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των γερμανικών εταιριών με διογκωμένη πολυστερόλη, το γνωστό φελιζόλ, χάρη στο οποίο μεταφέρονται ασφαλώς και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε τέτοια υλικά είναι διαθέσιμα για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση”.

Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η αλυσίδα εφοδιασμού με συνθετικές ύλες επιστρέψει σε ρυθμούς προ πανδημίας: “Η πλειονότητα των μελών μας θεωρεί ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί το νωρίτερα το φθινόπωρο”, καταλήγει η Μάρα Χάνκερ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα