Η μελέτη που κατένειμε τα φασόλια ανάλογα με τον τόπο προέλευσης τους.
Παραδοσιακά, οι Έλληνες έτρωγαν φασόλια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς ήταν μια φθηνή και προσιτή πηγή μη ζωικής πρωτεΐνης. Τα ξηρά φασόλια (τα κονσερβοποιημένα χρησιμοποιούνται σπάνια ακόμη και τον 21ο αιώνα) τρώγονταν συνήθως ως σούπα γνωστή ως “φασολάδα”, μια σούπα λευκών φασολιών μαγειρεμένη με φύλλα σέλινου, καρότο και κρεμμύδι.
Τα φασόλια καταναλώνονταν επίσης ως σούπα, ψημένα στο φούρνο ή πολτοποιημένα όπως η φάβα. Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες τα τρώνε στην καλύτερη περίπτωση μια φορά το μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγοράς, η κατανάλωση φασολιών βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αναζητούν φθηνά γεύματα και τα φασόλια είναι στο επίκεντρο. Όχι μόνο είναι φθηνά, αλλά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που σας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ επιπλέον αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελλάδα διαθέτει το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια οσπρίων και μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή, προκειμένου να καλύψει ακόμη υψηλότερες εξαγωγικές απαιτήσεις. Το γεγονός ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν διαθέτει ούτε το κλίμα ούτε τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια οσπρίων, φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι προϊόντα, όπως τα φασόλια από τα βόρεια της χώρας, διαθέτουν καθεστώς ΠΓΕ και ΠΟΠ, γεγονός που εξασφαλίζει την υψηλή και αξιόπιστη ποιότητά τους.
Η νόθευση των γεωργικών προϊόντων
Η νόθευση των γεωργικών προϊόντων υψηλής αξίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα παγκοσμίως για τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες. Η διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης μπορεί να επαληθεύσει τη γνησιότητα των τροφίμων μειώνοντας τον κίνδυνο και ανιχνεύοντας τη νοθεία. Μεταξύ των γεωργικών προϊόντων, τα φασόλια είναι μια πολύ σημαντική καλλιέργεια που καλλιεργείται παγκοσμίως και παρέχει τροφή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες, ιδίως για τους ανθρώπους στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Σκοπός μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods ήταν η κατασκευή ενός χάρτη του τοπικά χαρακτηριστικού ισοτοπικού αποτυπώματος των φασολιών γίγαντες, “Fasolia Gigantes-Elefantes ΠΓΕ”, ενός προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης που καλλιεργείται στην περιοχή της Καστοριάς και των Πρεσπών της Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα, με απώτερο στόχο τη διάκριση των φασολιών από τις δύο περιοχές. Συνολικά, συλλέχθηκαν 160 δείγματα από διάφορους αγρούς στην περιοχή των Πρεσπών και 120 δείγματα από την Καστοριά κατά τη διάρκεια κάθε καλλιεργητικής περιόδου.
Η προσέγγιση αυτή κατάφερε να βελτιώσει την ερμηνευτική ισχύ και να ταξινομήσει σωστά πάνω από το 78% των δειγμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα των τριών σταθερών ισοτόπων που εξετάστηκαν στα δείγματά, μπορεί να επιτευχθεί επαρκής διάκριση για προϊόντα διαφορετικής κοντινής προέλευσης και γειτονικών περιοχών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ανάλυση περισσότερες αναλογίες σταθερών ισοτόπων, ώστε να αυξηθεί η ακρίβεια του μοντέλου πρόβλεψης. Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση άλλων περιόδων καλλιέργειας, καθώς και από άλλες περιοχές καλλιέργειας που παράγουν φασόλια γίγαντες και η σύγκρισή τους με δείγματα μη ΠΓΕ. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρέχει αποτελέσματα χρήσιμα για τη διάκριση των δειγμάτων φασολιών “Gigantes-Elefantes” ΠΓΕ.