Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν τα τρόφιμα να γίνουν φυσική λύση στην αϋπνία;

ΑρχικήΝέαΥγείαΜπορούν τα τρόφιμα να γίνουν φυσική λύση στην αϋπνία;
spot_img

Aνασκόπηση αναδεικνύει τις υποσχόμενες δυνατότητες ορισμένων τροφίμων στην ανακούφιση της αϋπνίας

Η αϋπνία αποτελεί σήμερα ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι συνέπειές της, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, είναι πολυδιάστατες, ενώ οι διαθέσιμες φαρμακευτικές λύσεις συχνά συνοδεύονται από παρενέργειες και περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το επιστημονικό ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο προς φυσικές παρεμβάσεις και ειδικότερα, προς τη διατροφή.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, βασισμένη σε δεδομένα από τις βάσεις Web of Science και PubMed και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, κατέγραψε και ανέλυσε τις επιδράσεις διαφόρων τροφίμων στον ύπνο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λέξεις-κλειδιά όπως «ύπνος», «αϋπνία» και «τρόφιμα» και εντόπισαν μια σειρά από φυσικές ουσίες με πιθανή ευεργετική δράση στην ποιότητα του ύπνου.

Μεταξύ των τροφίμων που ξεχώρισαν περιλαμβάνονται το γάλα, το Ziziphus jujuba (γνωστό και ως κινέζικος χουρμάς), το Lactuca sativa (μαρούλι), το ginseng, το Schisandra chinensis (παραδοσιακό βότανο της ασιατικής ιατρικής) και τα καρύδια (Juglans regia). Τα τρόφιμα αυτά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, φαίνεται πως βελτιώνουν τη διάρκεια του ύπνου, μειώνουν τη λανθάνουσα φάση, δηλαδή τον χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθεί κανείς και συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος.

Οι μηχανισμοί δράσης φαίνεται πως σχετίζονται με την επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και πιο συγκεκριμένα με τις νευροδιαβιβαστικές οδούς του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) και της σεροτονίνης (5-HT), που είναι κρίσιμες για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και της διάθεσης.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, η ανασκόπηση τονίζει πως οι υπάρχουσες μελέτες παραμένουν αποσπασματικές και εστιάζουν κυρίως σε παραδοσιακά ερευνητικά μοντέλα. Παραμένουν επίσης ανεπαρκώς διερευνημένοι οι φαρμακοκινητικοί μηχανισμοί, η δοσολογία, αλλά και η συστηματική τεκμηρίωση της επίδρασης αυτών των ουσιών στον άνθρωπο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα