Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Δωρεάν παροχή 25 υπηρεσιών ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού από το «DigiAfriFood»

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕλληνικές επιχειρήσεις: Δωρεάν παροχή 25 υπηρεσιών ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού από το «DigiAfriFood»
spot_img

Καθοδήγηση, διευκόλυνση και στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

Σε γραμμή αφετηρίας για την δωρεάν παροχή, αρχικά, 25 υπηρεσιών, οι οποίες συνολικά θα ανέλθουν σε 59 τουλάχιστον, βρίσκεται ο πρώτος Ευρωπαϊκός κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ο «DigiAfriFood». Από τη λειτουργία του αναμένεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 3.750 τελικοί χρήστες, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής του έργου, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννης Αμαραντίδης, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «BEYOND» της ΔΕΘ-Helexpo, η οποία ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Αποστολή του «DigiAfriFood» αποτελεί η επί του πρακτέου καθοδήγηση, διευκόλυνση, αλλά και στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ τονίζεται ότι η πρόταση για τη δημιουργία του αναδείχθηκε ως προτιμητέα από τέσσερις ελληνικές υποψηφιότητες. Έτσι, ο κόμβος αποτελεί έναν από τους 151 κόμβους του δικτύου καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs), εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Αμαραντίδη.

Στόχος του «DigiAfriFood» είναι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ μέλη του εταιρικού σχήματος του ευρωπαϊκού έργου αποτελούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η εταιρεία «ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης» και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», ανέρχεται στα 4,2 εκατ.ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας οολοκλήρωσής του είναι το 2025. Η δράση του καλύπτει γεωγραφικά τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για το περιφερειακό ΑΕΠ και για τη διατήρηση της απασχόλησης στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ενώ στόχος είναι η λειτουργία του «DigiAfriFood» να συνεχιστεί και μετά την τριετία οπότε και λήγει το πρόγραμμα. «Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή της υστέρησης που παρουσιάζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι εμπλεκόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, σε θέματα ψηφιακής ωριμότητας και ικανότητας, ανταγωνιστικότητας και πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες και όλα αυτά δωρεάν», τόνισε ο κ. Αμαραντίδης.

Ο κόμβος «DigiAfriFood», με εξειδίκευση στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες, το High Performance Computing και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, πρόκειται να συμβάλλει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027», δημιουργώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο και απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη των κοινών κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, όπως αυτοί ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Επισημαίνεται δε ότι οι…άνθρωποι του «DigiAfriFood» πρόκειται να λειτουργήσουν πλήρως πέντε one-stop-shops και δέκα spots, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του EDIH, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση αλληλεπίδραση με τις ομάδες – στόχους.

Το «παρών» στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Στέλιος Βασιλόπουλος, ο διευθυντής του IBO, καθηγητής Διονύσης Μπόχτης, ο γεωπόνος του γραφείου διαχείρισης στρατηγικών έργων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Δρ. Ηλίας Κάλφας, το στέλεχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Σπύρος Αρσενίου, ειδικός επί ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας και ο συνιδρυτής της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Σταύρος Αμοιράς.

*Η σχετική με την BEYOND 2023 ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/beyond2023 όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση των συνεδριακών εκδηλώσεων της BEYOND 2023.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο