Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικός αμπελώνας: Απώλειες 65.000 στρεμμάτων σε μια 10ετία

ΑρχικήΝέαΕλληνικός αμπελώνας: Απώλειες 65.000 στρεμμάτων σε μια 10ετία
spot_img

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η έκταση του ελληνικού αμπελώνα την περίοδο 2012-2021, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Γραμματικός, η καθαρή μείωση εκτάσεων ανέρχεται σε 27.772,9 στρέμματα.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) «εάν στις εκτάσεις αυτές συνυπολογισθούν και προστεθούν οι νέες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με βάση το καθεστώς Αδειών Φύτευσης που άρχισε να ισχύει από το έτος 2016 έως το 2021, δηλαδή φυτεύσεις 37.180,79 στρεμμάτων τότε η πραγματική μείωση ανέρχεται σε 64.953,69 στρέμματα, αφού η διαφορά μεταξύ 2012 και 2021 περιλαμβάνει και τις φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης».

   Η μεγαλύτερη μείωση στις εκτάσεις αμπέλου καταγράφεται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το γεγονός ότι τα δηλωμένα οινοποιεία αυξήθηκαν από τα 665 που ήταν το 2010 σε 1.617 το 2021, δείχνει «τεράστιο κατακερματισμό τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εμπόριο, αντιγράφοντας τις παθογένειες που συναντάμε στα διαρθρωτικά μεγέθη της πρωτογενούς παραγωγής», όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο