Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι που κρύβει – Τι να προσέχετε όταν το αγοράζετε

ΑρχικήΝέαΕμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι που κρύβει – Τι να προσέχετε όταν το αγοράζετε
spot_img

cibum team

Είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ωστόσο η χρήση του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, εάν δεν προσέξουμε τι αγοράζουμε.

Ο λόγος για το εμφιαλωμένο νερό, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι σε πλαστική συσκευασία.

Θα πρέπει, λοιπόν, να κοιτάτε από τι πλαστικό είναι φτιαγμένο. Κάθε  είδος πλαστικού περιέχει χημικά που μπορεί να βλάψουν σε διάφορους βαθμούς το ανθρώπινο σώμα.

Τι σημαίνει το καθένα από αυτά:

ET ή PETE

Το PET είναι ένα από τα είδη πλαστικού που χρησιμοποιείται περισσότερο σε συσκευασίες τροφίμων και στα περισσότερα μπουκάλια εμφιάλωσης. Προορίζεται για εφαρμογές μίας χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο έκπλυσης και ανάπτυξης βακτηρίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν βαριά μέταλλα και χημικά που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία. Το PET δεν απολυμαίνεται εύκολα και ο σωστός καθαρισμός του απαιτεί βλαβερά χημικά.

HDP ή HDPE

Το HDPE είναι το σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια απορρυπαντικών και λαδιού, για παιχνίδια και για μερικές πλαστικές σακούλες. Αυτό το πλαστικό δεν απελευθερώνει σχεδόν καθόλου χημικά. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάμε αυτά τα μπουκάλια όταν αγοράζουμε νερό, γιατί είναι πιθανόν τα πιο ασφαλή (και άρα περιέχουν το πιο καθαρό νερό) που θα βρείτε στην αγορά.

PVC ή 3V

Το PVC είναι ένα μαλακό, ελαστικό πλαστικό που χρησιμοποιείται στις διαφανείς συσκευασίες φαγητού, στα μπουκάλια μαγειρικού λαδιού, στα παιχνίδια για παιδιά και κατοικίδια και στο προστατευτικό με φούσκες από ένα σωρό άλλα προϊόντα. Απελευθερώνει 2 τοξικά χημικά που επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος. Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζετε κάτι εναλλακτικό αν υπάρχει. 

LDPE

Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των μπουκαλιών, αν και δεν απελευθερώνει χημικά στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα με τέτοια συσκευασία. Μπορεί να καταλήξετε να τρώτε και μερικά πολύ επικίνδυνα χημικά μαζί με το φαγητό σας.

PP

Άλλο ένα λευκό ή ημιδιαφανές πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες για σιρόπια και στα καπάκια από γιαούρτια. Το PP είναι σκληρό και ελαφρύ και έχει τέλειες ικανότητες θερμικής αντίστασης. Όταν ζεσταίνεται δεν λιώνει. Γι’ αυτό είναι σχετικά ασφαλές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και κατά της υγρασίας, του γράσου και των χημικών.

PS

Το PS είναι ένα οικονομικό, ελαφρύ πλαστικό με διάφορες χρήσεις. Χρησιμοποιείται πιο συχνά στην παραγωγή ποτηριών και δοχείων φαγητού μίας χρήσης από φελιζόλ. Απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση σαν δοχείο νερού ή φαγητού.

PC

Συχνά χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπουκαλιών νερού για αθλητές και δοχείων φαγητού και είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που μπορείτε να συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία σχεδιάστηκε για το PC και άλλα πλαστικά, γι’ αυτό τα πρωτόκολλα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης δεν έχουν τυποποιηθεί σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο έκπλυσης χημικών στα τρόφιμα ή τα ποτά που είναι συσκευασμένα με PC που δημιουργήθηκαν με τη χρήση BPA (Bisphenol A).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο