Βρετανοί εμπειρογνώμονες εξέτασαν την πιθανότητα κατάρρευσης του νόμου και της τάξης λόγω της έλλειψης τροφίμων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ενώ υπάρχουν πολλά είδη παγκόσμιων καταστροφών και ο κίνδυνος να συμβεί μία καθοδηγείται από πολλές διαδικασίες, η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αναγνωριστεί τόσο ως αιτία όσο και ως συνέπεια πολλών σεναρίων καταστροφής. Η ευπάθεια του συστήματος τροφίμων έχει επισημανθεί από πολλούς ειδικούς τα τελευταία χρόνια και η αποκάλυψη αυτής της ευπάθειας στην εφοδιαστική αλυσίδα, κορυφώθηκε στην πανδημία. Ακόμα και αν τα lockdown έχουν φύγει από το πλάνο, τώρα βιώνουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων, πολλά λόγω της κλιματικής αλλαγής, και έχουμε δει ότι διαφορετικοί διαταράκτες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν για να διαταράξουν τον εφοδιασμό. Κοιτάζοντας μπροστά στις επόμενες δεκαετίες, είναι απολύτως πιθανό ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα προκαλέσουν σημαντικές αποτυχίες της απόδοσης των καλλιεργειών σε περιοχές παραγωγής τροφίμων, με σημαντικό αντίκτυπο στον εφοδιασμό τροφίμων και μεγάλες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την παραγωγή τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε εμφύλιες αναταραχές και διαμάχες μέσω πιθανής κατάρρευσης του νόμου και της τάξης, ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Ενώ η πιθανότητα αυτών και άλλων κινδύνων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, δεν είναι μηδενική και ο αντίκτυπός τους είναι δυνητικά καταστροφικός. Εντός μιας χώρας, μια τέτοια διαταραχή στην πρόσβαση σε τρόφιμα μπορεί να προκληθεί από συνολική μείωση της προσφοράς τροφίμων ή άνιση διανομή τροφίμων.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό sustainability του Mdpi , από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, επικεντρώθηκε σε μια μεμονωμένη χώρα – το Ηνωμένο Βασίλειο – για να εξετάσει την πιθανότητα εμφύλιων αναταραχών λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Υπενθυμίζεται πως τον χειμώνα του 2022, η κρίση κόστους ζωής, σε συνδυασμό με το κρύο, κατέστησε το διαθέσιμο χρηματικό ποσό για τρόφιμα πολύ χαμηλό για πολλούς Βρετανούς. Για παράδειγμα, το The Food Foundation ανέφερε ότι το ένα τέταρτο των νοικοκυριών με παιδιά αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο αριθμός των τριήμερων δεμάτων έκτακτης ανάγκης τροφίμων που παραδόθηκαν από το Trussell Trust το 2021/22 ήταν 2,2 εκατομμύρια, δεκαπλάσια αύξηση από 10 χρόνια νωρίτερα, με το 25% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τράπεζες τροφίμων τον Αύγουστο του 2022 να μην το είχαν κάνει ποτέ στο παρελθόν.
Οι 58 εμπειρογνώμονες του κλάδου τροφίμων (από τον ακαδημαϊκό χώρο, την πολιτική, φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιχειρήσεις), που συμμετείχαν στην μελέτη και ολοκλήρωσαν την έρευνα, εντόπισαν τα πιο πιθανά σενάρια διαταραχής στο σύστημα τροφίμων. Ως σημείο εκκίνησης πήραν ένα ένα κοινωνικό γεγονός στο οποίο 1 στα 2000 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Πάνω από το 40% των ειδικών εκτίμησαν ότι στα επόμενα δέκα χρόνια είναι πιο πιθανό να συμβεί πρόβλημα στη διανομή των τροφίμων και βαθμολόγησε ως «Πιθανό (20–50%)», «Πιο πιθανό παρά όχι (50–80%)» ή «Πολύ πιθανό (>80%)» να συμβεί κοινωνική αναταραχή με τραυματισμούς. Το 80% των ειδικών πιστεύει πως η πιο πιθανή αιτία κοινωνικής αναταραχής που σχετίζεται με τα τρόφιμα τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι τα προβλήματα διανομής που οδηγούν σε ελλείψεις.
Σε ένα χρονικό διάστημα 50 ετών, το ποσοστό των ειδικών που υποστηρίζουν αυτό το σενάριο αυξήθηκε στο 80% των ειδικών και οι αναταραχές θα οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη συνολικής τροφής στη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο δε πως το ένα τριτο των ειδικών θεώρησε «πιο πιθανό παρά όχι» να συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός, όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τραυματιστούν ως αποτέλεσμα βίαιων διαδηλώσεων, στα επόμενα 50 χρόνια!
Το σιτάρι, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά εκτίμησαν ότι είναι τα είδη τροφίμων που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αναταραχή, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, των πλημμυρών, του χιονιού και της ξηρασίας – επιλέχθηκε ως η πιο πιθανή αιτία ελλείψεων τροφίμων και ζητημάτων διανομής τροφίμων τόσο για τα χρονικά πλαίσια των 10 όσο και των 50 ετών.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κρατικοί φορείς και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να διερευνήσουν και να χρηματοδοτήσουν επιλογές για την αύξηση της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων, μέσω αποκατάστασης και διαχείρισης οικοσυστημάτων, αποθήκευσης και διανομής, συνθηκών εργατικού δυναμικού, βιώσιμων και ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών και τη δέσμευση των καταναλωτών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο σύστημα τροφίμων και την υποστήριξη αλλαγών συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης της διατροφής, καθώς και την αντιμετώπιση της ενδημικής επισιτιστικής φτώχειας και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η πανδημία COVID-19 σημείωσε γρήγορες και μεγάλης κλίμακας αλλαγές στα πρότυπα διανομής και κατανάλωσης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία πρέπει να αντληθούν διδάγματα.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.