Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
24 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε Cronobacter σε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους στην Πολωνία

ΑρχικήΝέαΕντοπίστηκε Cronobacter σε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους στην Πολωνία
spot_img

cibum team

Οι ερευνητές βρήκαν το Cronobacter σε δείγματα ξηρών καρπών, σπόρων και αποξηραμένων φρούτων στην Πολωνία.

Η μελέτη καθόρισε τη μικροβιολογική ποιότητα των εμπορικών έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης με έμφαση στο Cronobacter.

Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε 64 δείγματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, ζαχαρωμένων φρούτων, σπόρων και μείγματα σπόρων, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Τα δείγματα ελέγχθηκαν για τον συνολικό αριθμό των πλακών των βακτηρίων (TPC), τον αριθμό των ζυμομυκήτων και των καλουπιών και την εμφάνιση του Cronobacter.

Το Cronobacter επιδεικνύει μια σειρά από ιδιότητες που επιτρέπουν την επιβίωση σε διάφορα τρόφιμα και τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pathogens .

TPC, μαγιά και μούχλα

Ενώ δεν εντοπίστηκε TPC σε δείγματα σπόρων και ζαχαρωμένων φρούτων, πέντε δείγματα, συμπεριλαμβανομένων αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και μείγματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, είχαν υπερβολικές μετρήσεις μούχλας με βάση τις διεθνείς οδηγίες, αλλά τα επίπεδα ζύμης ήταν ικανοποιητικά και δεν εντοπίστηκαν σε σπόρους και ζαχαρωμένα φρούτα.

Τα δείγματα αγοράστηκαν στη Βαρσοβία, σε διάφορα σούπερ μάρκετ, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019 και προέρχονταν από επτά παραγωγούς.

Ευρήματα του Cronobacter

Δεν υπάρχουν κανονισμοί για το Cronobacter σε τρόφιμα εκτός από τα παρασκευάσματα για βρέφη σε σκόνη.

Δέκα δείγματα ξηρών καρπών και δύο μίγματα μολύνθηκαν με Cronobacter. Δεν εντοπίστηκε σε αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα και σπόρους. Η επικράτηση του Cronobacter στους ξηρούς καρπούς και στα μείγματα αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών αντιπροσώπευε το 50 τοις εκατό και το 25 τοις εκατό αντίστοιχα.

Απομονώθηκαν τρία είδη Cronobacter από ξηρούς καρπούς και μίγματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σπόρων.

Η παρουσία του Cronobacter sakazakii επιβεβαιώθηκε σε μερικά δείγματα ξηρών καρπών της Βραζιλίας και ορισμένα μείγματα αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών. Το Cronobacter turicensis ανιχνεύθηκε στο 20 % των αμυγδάλων και των φουντουκιών. Το Cronobacter malonaticus βρέθηκε στο 20 τοις εκατό των φουντουκιών, των κάσιους, στα κουκουνάρια και στη μακαντέμια και στο 12,5 τοις εκατό των δειγμάτων από μείγματα αποξηραμένων φρούτων, σπόρων και ξηρών καρπών.

Τι είναι το  Cronobacter

Το Cronobacter , το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν  Enterobacter sakazakii , είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να ζήσει σε πολύ ξηρά μέρη. Το Cronobacter  έχει βρεθεί σε ξηρά τρόφιμα, όπως κονιοποιημένη βρεφική φόρμουλα, γάλα σε σκόνη, τσάι από βότανα και άμυλα. Έχει επίσης βρεθεί στο νερό της αποχέτευσης. Οι  λοιμώξεις από Cronobacter είναι συχνά πολύ σοβαρές για τα μωρά. Η  λοίμωξη από Cronobacter μπορεί επίσης να είναι πολύ σοβαρή για ηλικιωμένους και άτομα των οποίων το σώμα έχει πρόβλημα να καταπολεμήσει τα μικρόβια, όπως άτομα με HIV, μεταμόσχευση οργάνων ή καρκίνο.Τα μικρόβια του Cronobacter μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη μόλυνση του αίματος (σήψη) ή να φουσκώσουν τις επενδύσεις που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα ). Τα βρέφη ηλικίας 2 μηνών και κάτω είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα εάν αρρωστήσουν από το Cronobacter . Άλλα βρέφη που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν είναι αυτά που γεννιούνται πρόωρα και είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τα μικρόβια και την ασθένεια λόγω ασθένειας ή ιατρικής θεραπείας, όπως βρέφη που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο.

Το πρώτο σύμπτωμα της  λοίμωξης από Cronobacter στα βρέφη είναι συνήθως πυρετός, που συνοδεύεται από κακή σίτιση, κλάμα ή πολύ χαμηλή ενέργεια. Θα πρέπει να πάρετε ένα βρέφος με αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα