Δύο ποικιλίες σάλτσας επηρεάζονται από την ανάκληση
Συχνά τον τελευταίο καιρό, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου πλαστικά κομμάτια βρίσκονται σε τρόφιμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, και έχουν καταγραφεί περιστατικά τόσο σε επεξεργασμένα όσο και σε φρέσκα προϊόντα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl EE: “Μη ασφαλές για κατανάλωση” τρόφιμο μεγάλης ζήτησης – Μολύνθηκε με επικίνδυνο βακτήριο
Η Karma Sauce Company LLC έχει εκδώσει ανάκληση για τις καυτερές σάλτσες ντομάτας με την επωνυμία Hot Ones Hot Sauces Los Calientes λόγω πιθανής παρουσίας ξένου υλικού. Η ανάκληση ξεκίνησε επειδή βρέθηκε μόλυνση από πλαστικό σε περισσότερα από 400 γαλόνια καυτερής σάλτσας Hot Ones. Οι σάλτσες ανακλήθηκαν αρχικά στις 14 Φεβρουαρίου 2025 και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε μια ειδοποίηση Κατηγορίας ΙΙ στις 19 Μαρτίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν ντόμινο ανακλήσεων – Ευρωπαϊκός συναγερμός – Το «συγνώμη» της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μήπως ο μπακαλιάρος σας είναι… “απάτη”; Ο κίνδυνος παραπλάνησης και πως να το καταλάβετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην αγοράζετε τρόφιμα όταν βλέπετε αυτά τα «Ε» στις ετικέτες
Η ανάκληση περιλαμβάνει συνολικά 50.654 μονάδες σε μπουκάλια, κανάτες και κουβάδες για εστιατόρια.
Ο FDA ορίζει τις ανακλήσεις Κλάσης ΙΙ ως εκείνες όπου το προϊόν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει “προσωρινές” ή “αναστρέψιμες” συνέπειες για την υγεία.
Οι ανακληθείσες σάλτσες διανεμήθηκαν σε τέσσερις πολιτείες, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο ελληνικό εμφιαλωμένο νερό κατέκτησε την πρωτιά σε Παγκόσμιο διαγωνισμό ποιότητας
Δύο ποικιλίες καυτερών σαλτσών Hot Ones Los Calientes επηρεάζονται από την ανάκληση, και συγκεκριμένα:

Καυτερή σάλτσα Hot Ones Los Calientes Verde
- UPC: 8-51444-00803-5
- Ημερομηνία λήξεως: 7 Φεβρουαρίου 2028
Καυτέρη σάλτσα Hot Ones Los Calientes Verde
- UPC: 8-51444-00803-5
- Ημερομηνίες λήξεως: 3 Φεβρουαρίου 2028. 4 Φεβρουαρίου 2028; και 7 Φεβρουαρίου 2028
Μπουκάλια Hot Ones Los Calientes Verde Hot Sauce
- UPC: 8-51444-00803-5
- Ημερομηνίες λήξεως: 18 Δεκεμβρίου 2027. 19 Δεκεμβρίου 2027; 3 Φεβρουαρίου 2028; 4 Φεβρουαρίου 2028; 5 Φεβρουαρίου 2028; 6 Φεβρουαρίου 2028; 7 Φεβρουαρίου 2028; 11 Φεβρουαρίου 2028; 12 Φεβρουαρίου 2028; και 13 Φεβρουαρίου 2028
Καυτερή σάλτσα Hot Ones Los Calientes Rojo
- UPC: 8-51444-00810-03
- Ημερομηνία λήξεως: 7 Φεβρουαρίου 2028
Μπουκάλια Hot Ones Los Calientes Rojo Hot Sauce
- UPC: 8-51444-00810-03
- Ημερομηνία λήξεως: 10 Φεβρουαρίου 2028
Κομμάτια πλαστικού σε τρόφιμα
Ξένα αντικείμενα, όπως το πλαστικό σε προϊόντα διατροφής, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους όπως πνιγμό, τραυματισμός του στόματος ή του λαιμού ή γαστρεντερική δυσφορία σε περίπτωση κατάποσης. Ενώ η ταξινόμηση Κλάσης ΙΙ υποδηλώνει ότι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν πιθανώς μικρές και προσωρινές, οι καταναλωτές που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ερεθισμό, πόνο ή πεπτικά προβλήματα μετά την κατανάλωση αυτών των καυτερών σαλτσών θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.
Τα πλαστικά κομμάτια μπορεί να βρεθούν σε μια συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας με διάφορους τρόπους:
Μετανάστευση από τη συσκευασία
- Αν η σάλτσα είναι συσκευασμένη σε πλαστικά δοχεία ή σε Tetrapak με εσωτερική πλαστική επίστρωση, μικροπλαστικά μπορεί να αποκολληθούν και να περάσουν στο περιεχόμενο.
- Αν το προϊόν είναι σε γυάλινο βάζο με πλαστικό καπάκι, μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μπορεί να αποσπαστούν από την εσωτερική επένδυση του καπακιού.
- Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς μπορεί επίσης να αφήσουν ίχνη μικροπλαστικών στη συσκευασία.
Κατά τη βιομηχανική επεξεργασία
Κατά τη μίξη και το άλεσμα, αν χρησιμοποιούνται πλαστικά εξαρτήματα, μπορεί να υπάρξει φθορά και διασπορά σωματιδίων.
Οι ιμάντες μεταφοράς από PVC ή άλλα πολυμερή στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής μπορεί να αποκολλήσουν μικρά πλαστικά σωματίδια.
Οι πλαστικοί σωλήνες ή φίλτρα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και την παστερίωση της σάλτσας μπορεί να αφήσουν ίχνη πλαστικού.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.