Τα κρούσματα ψώρας στην Αγγλία είναι τώρα 72% υψηλότερα για την εποχή του έτους από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Οι γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνουν ότι παρατηρούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζονται με ψώρα και παροτρύνουν τους Βρετανούς να μην αγνοούν τα συμπτώματα της εξαιρετικά μολυσματικής δερματικής νόσου, η οποία προκαλείται από ακάρεα.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών, τα κρούσματα ψώρας στην Αγγλία είναι τώρα 72% υψηλότερα για την εποχή του έτους από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Την εβδομάδα έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, σημειώθηκαν 3,1 κρούσματα της νόσου ανά 100.000 άτομα.
Στη βόρεια Αγγλία, περίπου 4,7 άτομα στα 100.000 διαγνώστηκαν με ψώρα κατά την ίδια περίοδο. Αυτά τα κρούσματα συχνά συμβαίνουν σε εγκαταστάσεις ομαδικής διαβίωσης, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας και οι πανεπιστημιακές αίθουσες, δήλωσε η Dr. Tess McPherson, από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων.
Η Dr. McPherson δήλωσε: «Θα προτρέπαμε τους ανθρώπους που υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν ψώρα ή που εξακολουθούν να έχουν ψώρα, να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία για αυτή την απίστευτα μεταδοτική δερματική πάθηση το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι δεν κολλάτε ψώρα επειδή είστε ανθυγιεινοί και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα στίγμα που να σχετίζεται με την ψώρα».
«Καθώς η ψώρα εξαπλώνεται εύκολα με την επαφή δέρμα με δέρμα, θα πρέπει να λέτε στους ανθρώπους με τους οποίους ζείτε αν έχετε ψώρα για να βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωσή της. Η ψώρα προσβάλλει συνήθως άτομα που ζουν σε ομαδικές εγκαταστάσεις διαβίωσης, όπως πανεπιστημιακές εστίες και οίκους ευγηρίας. Η έξαρση των κρουσμάτων που είδαμε τον Σεπτέμβριο μπορεί εν μέρει να εξηγείται από την επιστροφή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, με την εξάπλωση των κρουσμάτων στις φοιτητικές εστίες».
«Εάν έστω και ένα άτομο σε μια ομάδα δεν θεραπευτεί, τότε μπορεί εύκολα να υπάρξει επαναμόλυνση και η ψώρα μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται. Οι θεραπείες για την ψώρα είναι διαθέσιμες τόσο στο φαρμακείο όσο και μέσω του γενικού ιατρού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».
H γιατρός πρόσθεσε: «Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια. Παράγοντες στις συνεχιζόμενες μολύνσεις φαίνεται να είναι οι καθυστερήσεις στη διάγνωση, οι καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας και η μη χρήση των θεραπειών με πλήρη αποτελεσματικότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαναμόλυνση».
Η ψώρα μεταδίδεται μέσω της στενής δερματικής επαφής και ο καθένας μπορεί να την κολλήσει. Το NHS λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωσή της. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, ιδίως τη νύχτα, και ένα ανάγλυφο εξάνθημα ή κηλίδες που μπορεί να φαίνονται διαβασμένες. Το NHS προσθέτει: «Είναι πιο δύσκολο να τις δείτε σε καφέ ή μαύρο δέρμα, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να τις αισθανθείτε».
Το εξάνθημα συνήθως εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι και το λαιμό, και συχνά προσβάλλει το δέρμα μεταξύ των δακτύλων, γύρω από τους καρπούς, κάτω από τα χέρια και γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τον πυθμένα. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα στο κεφάλι, το λαιμό, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών τους.
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να προσβληθούν από έναν σπάνιο και πολύ μεταδοτικό τύπο ψώρας, που ονομάζεται ψώρα με κρούστα. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα κρούστικο, φολιδωτό εξάνθημα που συχνά προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια και τα πόδια, σύμφωνα με το NHS.
Εάν εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας έχει ψώρα, θα πρέπει να πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα του σπιτιού στους 60°C ή υψηλότερα, και αν είναι δυνατόν σε ζεστό στεγνωτήριο, την πρώτη ημέρα της θεραπείας. Το NHS συνιστά επίσης να βάζετε τα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν σε σφραγισμένη σακούλα για τρεις ημέρες, μέχρι να πεθάνουν τα ακάρεα.
https://theconversation.com/scabies-outbreak-in-uk-universities-what-you-need-to-know-242237