Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τροφικών κρίσεων και συμβάντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕ διαθέτει μεταξύ των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών στον κόσμο για την προστασία των καταναλωτών, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός αυτό, τα περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών αναφέρονται κάθε χρόνο όταν προϊόντα ή συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών δεν πληρούν τα εν λόγω πρότυπα και ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Περιστατικά όπως αυτά είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα απάτης στον τομέα των τροφίμων, ανεπαρκών ελέγχων ή απλά ατυχημάτων ή φυσικών γεγονότων που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.
Μια τροφιμογενής επιδημία σε πολλές χώρες είναι ένα περιστατικό κατά το οποίο δύο ή περισσότερα άτομα από τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ βιώνουν την ίδια ασθένεια ή λοίμωξη που ακολουθεί την κατανάλωση ενός κοινού μολυσμένου τροφίμου. Ένα συμβάν ασφάλειας τροφίμων ή ζωοτροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζεται ως επείγον εάν πληρούνται δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι υψηλός (σοβαρή ασθένεια ή θάνατος)
- Η κλίμακα του περιστατικού είναι μεγάλη ή πιθανόν να γίνει έτσι (ο αριθμός των προϊόντων, των χωρών ή των ατόμων που επηρεάζονται είναι υψηλός)
- Το περιστατικό συνέβη, ή πιστεύεται ότι συνέβη, ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής πράξης
- Υπάρχει υψηλό ή δυνητικά υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τα μέσα ενημέρωσης ή ανησυχία του κοινού (συμπεριλαμβανομένων των αντιληπτών κινδύνων)
- Ευάλωτες ομάδες, π.χ. βρέφη ή ηλικιωμένοι, επηρεάζονται ή ενδέχεται να επηρεαστούν δυσανάλογα
- Η πηγή του προβλήματος είναι άγνωστη ή δύσκολο να εντοπιστεί
- Το περιστατικό έχει σοβαρό δυνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς
- Υπάρχει διαφωνία σχετικά με τις ενέργειες μεταξύ των κρατών μελών
- Υπάρχει κίνδυνος θεσμικής φήμης.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA διαδραματίζει ρόλο τόσο στην ετοιμότητα όσο και στην αντιμετώπιση σε περίπτωση συμβάντος ή κρίσης όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων ή ζωοτροφών. Ετοιμότητα σημαίνει ανάπτυξη, δοκιμή και διατήρηση δομών, διαδικασιών και μηχανισμών επείγουσας αντίδρασης προς χρήση σε καταστάσεις συμβάντος/κρίσης. Η απόκριση περιλαμβάνει όλες τις επιστημονικές και επικοινωνιακές δραστηριότητες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού ή μιας κρίσης για την ασφάλεια των τροφίμων.
Εκπαίδευση ετοιμότητας για κρίση 2024: Ετήσια Έκθεση
Το 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διοργάνωσε δύο συνεδρίες ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το εργαστήριο εσωτερικής κρίσης επικεντρώθηκε στην ετοιμότητα της EFSA να ανταποκριθεί βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371 για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία (SCBTH) και ιδιαίτερα στην απαίτηση για κοινή εκτίμηση κινδύνου (JRA) με άλλους οργανισμούς της ΕΕ. Ο ανάδοχος εκπαίδευσης κρίσεων της EFSA, Instinctif Partners, ανέπτυξε το εσωτερικό εργαστήριο για την Ανώτερη Διευθυντική Ομάδα της EFSA για να αυξήσει την επίγνωση των επιπτώσεων, των ρόλων και των ευθυνών σε μια JRA, καθώς και για τον εντοπισμό απαιτούμενων τροποποιήσεων για τις εσωτερικές διαδικασίες αντιμετώπισης κρίσεων της EFSA και το σχέδιο Διακανονισμού Εργασίας άρθρο 20 του Κανονισμού SCBTH. Το εργαστήριο βασίστηκε κυρίως σε συζητήσεις, με μια σειρά ασκήσεων που επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό περιοχών για τροποποίηση της διαδικασίας, μετά από τρεις παρουσιάσεις με βάση το πλαίσιο.
Η άσκηση εξωτερικής κρίσης αναπτύχθηκε από κοινού από την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI), την EFSA και την Instinctif Partners για να επαναλάβουν μια απάντηση πολλών φορέων, πολλών κρατών μελών βάσει του κανονισμού SCBTH. Η εκδήλωση εκπαίδευσης ετοιμότητας διάρκειας 2,5 ημερών, περιελάμβανε μια επισκόπηση του Κανονισμού για την SCBTH, μια άσκηση προσομοίωσης 1,5 ημέρας που έπαιξε ρόλο και μια σύνοδο απολογισμού μισής ημέρας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως στο Συνεδριακό Κέντρο, στο Δουβλίνο, και συμμετείχαν επίσης πολλοί διαδικτυακά. Εκτός από την πρόβα της ανάπτυξης μιας ΚΚΕ πολλών υπηρεσιών ως απάντηση σε μια SCBTH, η εκπαίδευση είχε επίσης στόχο να αποσαφηνίσει την αλληλεπίδραση των κρατών μελών κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας απάντησης. Οι στόχοι και των δύο εκδηλώσεων επιτεύχθηκαν, με βάση τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα και τα σχόλια που παρείχαν οι συμμετέχοντες σε έρευνες αξιολόγησης. Αυτή η ετήσια έκθεση συνοψίζει την άσκηση εξωτερικής κρίσης και παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση της ανάπτυξης, της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων του εσωτερικού εργαστηρίου, μαζί με τα σχόλια των συμμετεχόντων.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.