Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνη χημική ουσία σε κουτάκια Coca Cola – Άμεση Ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνη χημική ουσία σε κουτάκια Coca Cola – Άμεση Ανάκληση
spot_img

Κίνδυνος για την υγεία από χημική ουσία στα κουτάκια της Coca Cola.

Οι Αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν τους καταναλωτές για κίνδυνο από αναψυκτικό Coca Coca (Κλασική γεύση) λόγω απαγορευμένης ουσίας στο κουτάκι. Μετά την ανίχνευση της ουσίας ακολούθησε άμεση ανάκληση με νομαρχιακό διάταγμα  λόγω “Παρουσίας εσωτερικής επίστρωσης εποξειδικής ρητίνης που παράγεται από δισφαινόλη Α (BPA) που υπερβαίνει τα όρια”  Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ανακαλείται το σύνολο της παραγωγής αναψυκτικών Coca Cola με χαραχτηριστικά P14JUN24MT3 – 12:55BB14JUN25.

Η Φωτογραφία της Coca Cola που δημοσίευσε η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας ΤΡοφίμων.

Να σημειωθεί ότι και χθες ανακλήθηκε στη Γαλλία ενεργειακό ποτό λόγω δισφαινόλης Α στο κουτί, ενώ τον Ιούνιο εργαστηριακές αναλύσεις σε κονσέρβες τόνου, έδειξαν ότι 10 στα 12 δείγματα περιέχουν BPA σε  δόσεις υψηλότερες από αυτές που προτείνονται ως ασφαλείς από την EFSA όπως και τέσσερις στις πέντε κονσέρβες καλαμποκιού βρέθηκαν να έχουν “σημαντικά αυξημένα” επίπεδα δισφαινόλης Α σύμφωνα με το το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, Öko-Test.

 Η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις δισφαινόλες είναι η διατροφή, μέσω συσκευασμένων τροφίμων και ποτών. Η Δισφαινόλη Α είναι μια χημική ουσία που είναι γνωστό από καιρό ότι έχει ορμονική επίδραση και έχει επίσημα ταξινομηθεί στην ΕΕ ως πιθανώς τοξική για την αναπαραγωγή. Συζητούνται επίσης πιθανοί άλλοι κίνδυνοι, όπως η σύνδεση με την παχυσαρκία ή τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέδειξε πέρυσι έναν κίνδυνο της δισφαινόλης Α που κανείς δεν είχε εξετάσει πριν: H ένωση θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες , διαπίστωσε η EFSA μετά την εξέταση των τρεχουσών μελετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, η EFSA μείωσε δραστικά την ημερήσια δόση της δισφαινόλης Α που εξακολουθεί να θεωρεί αποδεκτή για λόγους υγείας, τη λεγόμενη TDI (ανεκτή ημερήσια πρόσληψη).

Η δισφαινόλη Α μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα από τις προστατευτικές εσωτερικές επικαλύψεις εποξειδικής ρητίνης κονσερβοποιημένων τροφίμων και από καταναλωτικά προϊόντα όπως πολυανθρακικά επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, μπουκάλια νερού και μπιμπερό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών τα κράτη μέλη ενέκριναν τον περασμένο Ιούνιο, την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι, έπειτα από μια περίοδο σταδιακής κατάργησης, αυτή η χημική ουσία δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιείται στα εν λόγω προϊόντα στην ΕΕ (μέχρι να εφαρμοστεί ισχύουν ανώτατα όρια ανίχνευσης).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο