Για σοβαρό κίνδυνο από τροφή για γάτες ενημέρωσε η Γαλλία την Ευρώπη.
Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα ταχείας ενημέρωσης μεταξύ των χωρών για σοβαρό κίνδυνο από ξηρή τροφή για γάτες. Η γατοτροφή είναι μολυσμένη με το παθογόνο βακτήριο salmonella και εκτός από τη Γαλλία πωλείται επίσης σε Αυστρία και Γερμανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης των γαλλικών αρχών, πρόκειται για το προϊόν MULTIFIT «MF It’s me Scarlet Sensitive γαλοπούλα» 750g 07.05.2026 C2411060039- 4047777181309.
Η μολυσμένη γατοτροφή έχει ήδη ανακληθεί από πάνω από 350 καταστήματα στη Γαλλία οι αρχές της οποίας κρούουν κώδωνα κινδύνου καθώς η σαλμονέλα μπορεί να μεταφερθεί και στους ιδιοκτήτες μέσω των κοπράνων και των εντερικών υγρών των ζώων. Οι γάτες μπορεί να αρρωστήσουν με πυρετό διάρροια και εμετό.
Εάν η τροφή για κατοικίδια είναι μολυσμένη με παθογόνα, όπως τα βακτήρια Salmonella, E. coli και Listeria monocytogenes, εννοείται θα προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις και στους ανθρώπους εάν καταναλωθεί ή έρθει με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή με το στόμα.
Έχει αποδειχθεί ότι οι μολυσμένες τροφές για κατοικίδια μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινη ασθένεια μέσω πολλών οδών, όπως η άμεση αλληλεπίδραση με τις τροφές για κατοικίδια ή η έμμεση επαφή μεταξύ ανθρώπων και αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με την μολυσμένη τροφή. Τον Νοέμβριο του 2023 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 7 κρούσματα σαλμονέλας κυρίως σε μικρά παιδιά κάτω των 1,5 ετών από τροφές για κατοικίδια. Και αυτή δεν είναι η μοναδική ανάλογη περίπτωση ασθενειών σε ανθρώπους από μολυσμένες τροφές για κατοικίδια. Καναδοί αξιωματούχοι ανέφεραν, ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από σαλμονέλα σε ανθρώπους με πηγή ακατέργαστη τροφή (ωμό κρέας) για κατοικίδια. 40 άτομα μολύνθηκαν, 13 από τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς ήταν παιδιά 5 ετών και κάτω.
Πως μεταδίδεται σε ανθρώπους η σαλμονέλα από τροφές για κατοικίδια
Ορισμένα κατοικίδια αρρωσταίνουν αλλά μπορεί να φέρουν την ασθένεια και να είναι συμπτωματικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς εκκρίνουν το παθογόνο στα σάλιο ή στα κόπρανά τους και το μεταδίδουν σε όλο το χώρο που κινούνται.
Στους ανθρώπους οι τροφιμογενείς ασθένειες που προκαλούνται από τη σαλμονέλα έχουν ως αποτέλεσμα γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, έμετος) που εμφανίζονται ξαφνικά, συχνά συνοδεύονται από πυρετό και πονοκεφάλους, που εμφανίζονται γενικά 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Τα άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα καλούνται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Σαλμονέλωση σε γάτες
Οι μελέτες παθογένεσης που έχουν γίνει σε γάτες δεν είναι συχνές, αλλά μελέτες σε άλλα ζώα έχουν δείξει ότι η Salmonella spp. μπορεί να προσκολληθεί και να εισβάλει στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και έτσι να προκαλέσει εντερίτιδα με επακόλουθη διάρροια και/ή συστηματική λοίμωξη. Συστηματική λοίμωξη μπορεί επίσης να αναπτυχθεί χωρίς προηγούμενα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εντερικό επιθήλιο και στους λεμφαδένες. Η απέκκριση με τα κόπρανα είναι συνήθως συνεχής κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και στη συνέχεια γίνεται διαλείπουσα. Η περίοδος απέκκρισης είναι συνήθως 3-6 εβδομάδες, αλλά περιστασιακά υπάρχουν αναφορές για μεγαλύτερο χρόνο απέκκρισης. Έχουν αναφερθεί έως και 115 ημέρες σε γάτες.
Η σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων της λοίμωξης από σαλμονέλα στις γάτες ποικίλλει. Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι συχνή, όπως και ήπια κλινικά συμπτώματα όπως μικρή αύξηση της θερμοκρασίας και ανορεξία.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί υψηλός πυρετός (συχνά πάνω από 40º C), ανορεξία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Η διάρροια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως υδαρή ή βλεννώδη έως πολύ σοβαρή και με ραβδώσεις αίματος. Οι προσβεβλημένες γάτες μπορεί να αφυδατωθούν γρήγορα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί απειλητική για τη ζωή σηψαιμία και ενδοτοξιναιμία. Σε σπάνιες περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε διαφορετικά όργανα
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.