Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επισήμανση αλλεργιογόνων στις παραγγελίες delivery

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπισήμανση αλλεργιογόνων στις παραγγελίες delivery
spot_img

Οι υποχρεώσεις εστιατορίων και fast food στα site – Παραβιάσεις επισήμανσης αλλεργιογόνων σε οn line παραγγελίες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ευρωπαϊκού κανονισμού 1169, είναι υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα για πώληση στον τελικό καταναλωτή με επικοινωνία εξ’ αποστάσεως.

Η εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο παροχής αυτών των πληροφοριών στον τελικό καταναλωτή μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υποχρέωση ενημέρωσηw σχετικά με μη σκόπιμη παρουσία αλλεργιογόνων (πχ διασταυρούμενη μόλυνση). Πάντοτε πριν την πραγματοποίηση της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να ενημερώνεται ότι είναι διαθέσιμη είτε η ίδια η πληροφορία είτε η ένδειξη που παραπέμπει στην πληροφορία υποχρεωτικά και με τηλεφωνικό μήνυμα και στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Μία γρήγορη περιήγηση στα πιο δημοφιλή ελληνικά εστιατόρια και Fast Food που διαθέτουν On line παραγγελίες και παραδόσεις γευμάτων, δείχνει ότι όντως ο κανονισμός δεν παραβιάζεται και υπάρχει κατάλογος με τα τρόφιμα που περιέχουν αλλεργιογόνα όπως o Γρηγόρης, τα Goody’s, τα McDonald’s, και η Roma pizza που αναγράφουν στον ιστότοπό τους τα αλλεργιογόνα. Υπάρχουν όμως (δυστυχώς) και κάποια που δεν τα αναφέρουν. Όσο για τις πλατφόρμες παράδοσης, συνιστούν στους καταναλωτές να επικοινωνούν με τις ίδιες τις εταιρείες για να ενημερωθούν εάν υπάρχει κάποιο αλλεργιογόνο στο τρόφιμο που θέλουν να παραγγείλουν. Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες;

Παραβιάσεις του κανονισμού ενημέρωσης για τα αλλεργιογόνα στη Γερμανία

Στη Γερμανία όπου η επισήμανση αλλεργιογόνων και προσθέτων για μη προσυσκευασμένα τρόφιμα ρυθμίζεται στο εκτελεστικό διάταγμα για τα πρόσθετα τροφίμων και στο διάταγμα πληροφοριών για τα τρόφιμα, οι εταιρείες που προσφέρουν τέτοια τρόφιμα στο διαδίκτυο υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες για τα ελλεργιογόνα. H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας, όμως ως μέρος του εθνικού σχεδίου επιτήρησης του 2022, έλεγξε τα διαδικτυακά μενού 1.273 εστιατορίων, όπου διαπιστώθηκε πως σχεδόν τα μισά εστιατόρια παραβιάζουν τον κανονισμό για την επισήμανση πρόσθετων. Πιο συγκεκριμένα παραβιάσεις της επισήμανσης αλλεργιογόνων για πίτσα, ζυμαρικά, ψωμί, μαγιονέζα και σάλτσες κρέμας διαπιστώθηκαν σε 633 από τις εταιρείες που ελέγχθηκαν, ποσοστό 49,7%. Παραβιάσεις της επισήμανσης των προσθέτων καταγράφηκαν σε 586 από τις ελεγχόμενες εγκαταστάσεις (46,0%).

Η ανασκόπηση της επισήμανσης αλλεργιογόνων έδειξε ότι από τις 572 επιθεωρημένες εγκαταστάσεις που είχαν δημοσιεύσει ένα μενού στη δική τους αρχική σελίδα καθώς και στην αρχική σελίδα μιας υπηρεσίας παραλαβής και παράδοσης, οι πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα στον δικό τους ιστότοπο ήταν εσφαλμένες ή συχνά δεν υπήρχαν καθόλου από ό,τι στην αρχική σελίδα της σχετικής υπηρεσίας παραλαβής και παράδοσης.

Οι εταιρείες που είχαν μόνο μενού στη δική τους αρχική σελίδα δεν δήλωσαν τα σχετικά αλλεργιογόνα στο 35,7% των ελέγχων. Αντίθετα, για εταιρείες που διέθεταν μενού μόνο στην αρχική σελίδα της υπηρεσίας παραλαβής και παράδοσης, η δήλωση αλλεργιογόνου έλειπε μόνο στο 11,6% των ελέγχων.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις στη Βρετανία παραβιάζουν τον κανονισμό για τα αλλεργιογόνα

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία δεν συμμορφώνονται με τους νόμους για την επισήμανση αλλεργιογόνων που θεσπίστηκαν μετά τον θάνατο της Natasha Ednan-Laperouse.

Σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τις τοπικές αρχές για την ασφάλεια τροφίμων, σε 100 καταστήματα πώλησης σάντουιτς, ντελικατέσεν και αρτοσκευασμάτων σε 4 βρετανικές περιοχές, 56 από τις επιχειρήσεις παραβίαζαν τους κανονισμούς που απαιτούσαν πλήρη επισήμανση συστατικών και αλλεργιογόνων σε όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στις εγκαταστάσεις και προσυσκευάζονται για άμεση πώληση, αναφέρει ο ιστότοπος The Caterer.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι 34 εγκαταστάσεις είχαν πουλήσει προϊόντα που περιείχαν ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο, συχνά επειδή το προϊόν περιεχόταν σε ελάχιστες ποσότητες. To γάλα αφορούσε το 44% των περιπτώσεων με μη δηλωμένα αλλεργιογόνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο