Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράπονα καταναλωτών στη Δανία για το αντιγηραντικό συμπλήρωμα διατροφής NMN

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαράπονα καταναλωτών στη Δανία για το αντιγηραντικό συμπλήρωμα διατροφής NMN
spot_img

Τι είναι το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης.

Η Δανία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για παράπονα καταναλωτών, μετά την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν NMN που πωλούνται στο www.purovitalis.dk χωρίς έγκριση νέων τροφίμων. Το συμπλήρωμα διατροφής είναι προέλευσης Ολλανδίας.

Το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (NMN) εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορες ζωικές και φυτικές πηγές τροφίμων, όπως το μπρόκολο, το αβοκάντο και τα αγγούρια. Ο πρωταρχικός μηχανισμός του μορίου είναι η ικανότητά του να ανυψώνει τα επίπεδα NAD+ στα κύτταρά μας. Το NAD+, ή Nicotinamide Adenine Dinucleotide, είναι ένα κρίσιμο συνένζυμο που υπάρχει σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Το επίπεδό του μειώνεται φυσικά καθώς γερνάμε, συμβάλλοντας σε διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων το πωλούν, επικαλούμενοι τις αντιγηραντικές του ιδιότητες και διαφημίζεται ως πηγή νεότητας και ελιξίριο μακροζωίας. Οι κλινικές μελέτες για το NMN σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, καθώς οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες βασίζονται σε μελέτες σε ζώα, επομένως η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Μια μικρή μελέτη του 2021 στο Frontiers in Nutrition παρατήρησε 30 συμμετέχοντες που έπαιρναν είτε 250 χιλιοστόγραμμα NMN είτε ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά για 12 εβδομάδες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες NMN μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, αέρια και προβλήματα υγείας του ανώτερου αναπνευστικού. Tον Νοέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι το NMN είναι ένα μη εγκεκριμένο νέο τρόφιμο του οποίου η ασφάλεια πρέπει πρώτα να διερευνηθεί.

To 2021  η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, αξιολόγησε την ασφάλεια EFSA,της νικοτιδαμίμης για την χρήση του ως νέο τρόφιμο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες ενδέχεται να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής και οι παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα