Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Αμερικανοί δημιούργησαν χάρτη Listeria για ανίχνευση παθογόνων

ΑρχικήΝέαΕπιστήμη: Αμερικανοί δημιούργησαν χάρτη Listeria για ανίχνευση παθογόνων
spot_img

cibum team

Οι επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell έχουν αναπτύξει ένα γονιδιωματικό και γεωλογικό εργαλείο χαρτογράφησης που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει το θανατηφόρο παθογόνο Listeria monocytogenes από τα τρόφιμα .

Ο «εθνικός άτλαντας» έχει αναπτυχθεί για να υποδεικνύει στους επιστήμονες πού κατοικούν τα Listeria και άλλα συναφή είδη στις ΗΠΑ, κάτι που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν πηγές Listeria που βρέθηκαν σε συστατικά, εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και τελικά προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology .

«Καθώς προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κίνδυνο της ύπαρξης Listeria στο έδαφος, η ομάδα μας δημιούργησε έναν πιο συστηματικό τρόπο εκτίμησης του πόσο συχνά υπάρχουν διαφορετικά Listeria σε διαφορετικές τοποθεσίες», δήλωσε ο Martin Wiedmann.

«Έχουμε μελετήσει τη Listeria σε μέρη πολύ διαφορετικά αλλά πριν από αυτόν τον άτλαντα, ήταν δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις και να εκτιμηθεί η ποικιλία της Listeria σε διαφορετικές τοποθεσίες».

Από τη Listeria mononcytogenes στα τρόφιμα οι καταναλωτές μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 1600 άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από λιστερίωση και από αυτούς, περίπου 260 πεθαίνουν.

Γνωρίζοντας ότι η Listeria εμφανίζεται φυσικά στο έδαφος, η ομάδα Cornell ζήτησε από εκατοντάδες άλλους επιστήμονες σε όλη τη χώρα να συλλέξουν δείγματα εδάφους από  παρθένα μέρη του φυσικού κόσμου, όπως οι περιοχές εκτός δρόμου κρατικών και εθνικών πάρκων.

Από αυτά τα δείγματα, η ομάδα ανέπτυξε έναν άτλαντα 1854 απομονωμένων Listeria , που αντιπροσωπεύουν 594 στελέχη και 12 οικογένειες βακτηρίων που ονομάζονται φυλογικές ομάδες.

Η Jingqiu Liao, η οποίος εργάστηκε στο εργαστήριο του Wiedmann ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, είναι τώρα είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbi, συμπλήρωσε την έρευνα αποκτώντας δείγματα εδάφους στα δικά της ταξίδια και βρήκε τη Λιστέρια παρούσα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό το βακτήριο ελέγχεται κυρίως από την υγρασία του εδάφους, τις συγκεντρώσεις αλατότητας και το μολυβδαίνιο – ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στο γάλα, το τυρί, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά και τα κρέατα οργάνων.

«Ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν η συστηματική συλλογή δειγμάτων εδάφους», είπε η Liao, «και η καταγραφή της πραγματικής μεγάλης κλίμακας χωρικής κατανομής, της γονιδιωματικής ποικιλομορφίας και της πληθυσμιακής δομής των ειδών Listeria στο φυσικό περιβάλλον. Με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος και ολοκληρωμένες αναλύσεις γονιδιωματικών πληθυσμών, δώσαμε απαντήσεις στους οικολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες ευελιξίας του βακτηριακού γονιδιώματος – ένα σημαντικό ανοιχτό ερώτημα στον τομέα της μικροβιολογίας».

Ο Liao εξήγησε ότι αυτή η εργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως αναφορά για μελλοντικές μελέτες γονιδιωματικής του πληθυσμού και πιθανότατα θα ωφελήσει τη βιομηχανία τροφίμων εντοπίζοντας μολύνσεις από Listeria που μπορεί να έχουν φυσική προέλευση.

Εάν η Listeria βρίσκεται σε μια μονάδα επεξεργασίας στις δυτικές ΗΠΑ, για παράδειγμα, και η μονάδα αυτή είχε χρησιμοποιήσει συστατικά από μια μακρινή πολιτεία, είπε ο Wiedmann, “γνωρίζοντας τις γονιδιωματικές πληροφορίες των απομονωμένων Listeria και τις πιθανές θέσεις τους στις ΗΠΑ, μπορούμε να περιορίσουμε την προέλευση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες σχεδόν σαν ιχνηλάτηση. Δεν είναι πάντα απόδειξη, αλλά σε οδηγεί σε αποδείξεις ».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο για την ασφάλεια της παραγωγής στο Woodland της Καλιφόρνια.

Πηγή: food processing

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα