Οι επιστήμονες μόλις αποκάλυψαν πως και γιατί.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο Science Advances, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκαν τα ευρήματά τους σχετικά με το γιατί τα βατόμουρα και άλλα φρούτα σε μπλε απόχρωση φαίνεται να έχουν αυτό το χρώμα στο ανθρώπινο μάτι παρά το ότι έχουν μια σκούρα κόκκινη απόχρωση στη φλούδα του φρούτου.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μπλε εμφάνιση είναι αποτέλεσμα τυχαίας συναρμολόγησης μη σφαιρικών σωματιδίων», τα οποία βρήκαν αφού εξέτασαν το πολύ λεπτό στρώμα του κεριού κάτω από ένα μικροσκόπιο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διασκορπίσουν το μπλε και το υπεριώδες φως, κάνοντας το μούρο να φαίνεται μπλε στους ανθρώπους αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, στα πουλιά και άλλα ζώα που βλέπουν το υπεριώδες φως και μπορεί να έρθουν και να φάνε τα μούρα και να απλώσουν τους σπόρους. (Οι συγγραφείς σημειώνουν στη μελέτη ότι «δεν είναι σαφές εάν η ίδια η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει την έλξη για τα πουλιά» αλλά ότι «είναι σαφές ότι η ανάκλαση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι οπτικά εμφανής σε ορισμένα πουλιά.») Όπως σημείωσε το Popular Science σχετικά με αυτή τη μελέτη, η ουσία είναι τόσο λεπτή που είναι μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα.
Το κερί, σημειώνουν οι συγγραφείς, έχει μια ποικιλία λειτουργιών στη φύση που είναι καλά τεκμηριωμένες στη βιβλιογραφία. (Αυτό είναι διαφορετικό από μια επίστρωση κεριού που τοποθετείται στα φρούτα από τους παραγωγούς για να τα προστατεύονται από φθορά και απώλεια υγρασίας πριν από την πώληση.)
Πλέον, επειδή αυτή η ομάδα αποκάλυψε το μηχανισμό χρωματισμού, οι μελλοντικοί επιστήμονες μπορεί μια μέρα να καταφέρουν να αναδημιουργήσουν την επίστρωση και να τη χρησιμοποιήσουν για μια σειρά από εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων, όπως τόνισε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «πιο βιώσιμη, βιοσυμβατή και ακόμη και βρώσιμη υπεριώδη ακτινοβολία και μπλε ανακλαστική μπογιά».
«Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε ένας άγνωστος μηχανισμός χρωματισμού ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, σε δημοφιλή φρούτα που καλλιεργούμε και τρώμε συνεχώς», δήλωσε ο Rox Middleton, φυσικός και συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου. «Ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό να μπορώ να αναπαράγω αυτό το χρώμα συγκομίζοντας το κερί για να φτιάξω μια νέα μπλε επίστρωση που κανείς δεν είχε ξαναδεί».