Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
27.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν επιτέλους γιατί τα βατόμουρα φαίνονται μπλε ενώ δεν είναι!

ΑρχικήΝέαΕπιστήμονες ανακαλύπτουν επιτέλους γιατί τα βατόμουρα φαίνονται μπλε ενώ δεν είναι!
spot_img

Οι επιστήμονες μόλις αποκάλυψαν πως και γιατί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο Science Advances, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκαν τα ευρήματά τους σχετικά με το γιατί τα βατόμουρα και άλλα φρούτα σε μπλε απόχρωση φαίνεται να έχουν αυτό το χρώμα στο ανθρώπινο μάτι παρά το ότι έχουν μια σκούρα κόκκινη απόχρωση στη φλούδα του φρούτου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μπλε εμφάνιση είναι αποτέλεσμα τυχαίας συναρμολόγησης μη σφαιρικών σωματιδίων», τα οποία βρήκαν αφού εξέτασαν το πολύ λεπτό στρώμα του κεριού κάτω από ένα μικροσκόπιο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διασκορπίσουν το μπλε και το υπεριώδες φως, κάνοντας το μούρο να φαίνεται μπλε στους ανθρώπους αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, στα πουλιά και άλλα ζώα που βλέπουν το υπεριώδες φως και μπορεί να έρθουν και να φάνε τα μούρα και να απλώσουν τους σπόρους. (Οι συγγραφείς σημειώνουν στη μελέτη ότι «δεν είναι σαφές εάν η ίδια η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει την έλξη για τα πουλιά» αλλά ότι «είναι σαφές ότι η ανάκλαση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι οπτικά εμφανής σε ορισμένα πουλιά.») Όπως σημείωσε το Popular Science σχετικά με αυτή τη μελέτη, η ουσία είναι τόσο λεπτή που είναι μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα.

Το κερί, σημειώνουν οι συγγραφείς, έχει μια ποικιλία λειτουργιών στη φύση που είναι καλά τεκμηριωμένες στη βιβλιογραφία. (Αυτό είναι διαφορετικό από μια επίστρωση κεριού που τοποθετείται στα φρούτα από τους παραγωγούς για να τα προστατεύονται από φθορά και απώλεια υγρασίας πριν από την πώληση.)

Πλέον, επειδή αυτή η ομάδα αποκάλυψε το μηχανισμό χρωματισμού, οι μελλοντικοί επιστήμονες μπορεί μια μέρα να καταφέρουν να αναδημιουργήσουν την επίστρωση και να τη χρησιμοποιήσουν για μια σειρά από εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων, όπως τόνισε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «πιο βιώσιμη, βιοσυμβατή και ακόμη και βρώσιμη υπεριώδη ακτινοβολία και μπλε ανακλαστική μπογιά».

«Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε ένας άγνωστος μηχανισμός χρωματισμού ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, σε δημοφιλή φρούτα που καλλιεργούμε και τρώμε συνεχώς», δήλωσε ο Rox Middleton, φυσικός και συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου. «Ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό να μπορώ να αναπαράγω αυτό το χρώμα συγκομίζοντας το κερί για να φτιάξω μια νέα μπλε επίστρωση που κανείς δεν είχε ξαναδεί».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

580 ειδοποιήσεις στο RASFF για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά – Οι περισσότερες από την Τουρκία!

Οι Τούρκικες πιπεριές έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα - Ανακοίνωση της Incofruit Hellas.

Ανάκληση γάλακτος από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

Mε την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού

Επικίνδυνα καλλυντικά και στην Ελλάδα – Μετά το σαμπουάν ανακλήθηκε αφρόλουτρο και γνωστό καλλυντικό προσώπου

Ανακλήσεις επικίνδυνων ειδών προσωπικής φροντίδας από τον ΕΟΦ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο