Οπτικό εργαλείο που βοηθά στην ομαδοποίηση των τροφίμων με βάση τα επίπεδα επεξεργασίας τους.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν αναγνωριστεί ως παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Τώρα επιστήμονες που μελετούν αυτή την κατηγορία τροφίμων, δημιούργησαν ένα νέο εργαλείο για την αξιολόγηση τους.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Appetite , παρέχει μια συλλογή προσεκτικά επιλεγμένων εικόνων ελάχιστα επεξεργασμένων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που ταιριάζουν σε 26 χαρακτηριστικά, όπως μακροθρεπτικά συστατικά, νάτριο, διαιτητικές ίνες, θερμίδες, τιμή και οπτικά χαρακτηριστικά όπως χρώμα και μέγεθος μερίδας.
Η εργασία βασίστηκε στο σύστημα ταξινόμησης NOVA — “nova” σημαίνει νέο στα πορτογαλικά — το οποίο ομαδοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους. «Μια σημαντική κριτική για την κλίμακα NOVA είναι ότι είναι δύσκολο στη χρήση ή ότι τα τρόφιμα ταξινομούνται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους», δήλωσε η Alexandra DiFeliceantonio, αντίστοιχη συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin.
Τι έκαναν
Το σύστημα NOVA κατατάσσει τα τρόφιμα σε τέσσερις κατηγορίες:
- μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα, όπως φρέσκα φρούτα, όσπρια ή απλό γιαούρτι
- επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, όπως μαγειρικά έλαια, βούτυρο και αλάτι
- επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνδυάζουν τα δύο παραπάνω με απλές μεθόδους όπως τυρί, κονσέρβες λαχανικών ή φρεσκοψημένο ψωμί και
- εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, γιαούρτι με γεύσεις, επεξεργασμένο κρέας και τα περισσότερα συσκευασμένα ψωμιά, βιομηχανικής επεξεργασίας και πρόσθετα που σπάνια βρίσκονται σε οικιακό ντουλάπι.
Για να αναπτύξουν το σύνολο εικόνων, μια ομάδα ψυχολόγων, νευροεπιστημόνων και εγγεγραμμένων διαιτολόγων επέλεξαν τρόφιμα που αντιπροσωπεύουν είτε ελάχιστα επεξεργασμένα είτε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα τρόφιμα παρασκευάστηκαν σε εργαστήριο και, απεικονίστηκαν οπτικά μέσω επαγγελματικής φωτογραφίας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης τις τιμές, τα βάρη των τροφίμων και τις διατροφικές πληροφορίες — θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά, νάτριο και διαιτητικές ίνες — για τα τρόφιμα σε κάθε εικόνα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη βαθμολόγησαν τις εικόνες σε μια σειρά ποιοτήτων για να δημιουργήσουν ένα τελικό σύνολο 28 εικόνων που ταιριάζουν με 26 χαρακτηριστικά. Για να μετρήσουν αντικειμενικά την ταξινόμηση NOVA, οι ερευνητές στρατολόγησαν 67 επαγγελματίες διατροφής και τους ζήτησαν να ταξινομήσουν τα τρόφιμα ως ελάχιστα ή υπερεπεξεργασμένα.
“Με αυτό το σετ εικόνων τροφίμων μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεραίνουμε ότι τυχόν διαφορές μεταξύ των εικόνων των τροφίμων οφείλονται στον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων και όχι οι άλλοι παράγοντες που γνωρίζουμε ότι δυνητικά επιδρούν”, δήλωσε ο Zach Hutelin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin στη μεταφραστική βιολογία, ιατρική και υγεία Ph.D. πρόγραμμα.
Γιατί αυτό έχει σημασία
«Υπάρχει πολύ λίγη πειραματική έρευνα για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και μέρος αυτού που μας εμποδίζει είναι καλύτερα εργαλεία για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους», δήλωσε ο DiFeliceantonio, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συμπεριφορών Υγείας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin. «Όσα περισσότερα εργαλεία μπορούμε να παρέχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να μάθουμε».
Η ομάδα της Virginia Tech καθιστά προσβάσιμες τις εικόνες και τα σχετικά δεδομένα μέσω του Αποθετηρίου Τεχνικών Δεδομένων της Βιρτζίνια των Βιβλιοθηκών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δοκιμάσουν υποθέσεις σε συμπεριφορικές οικονομικές και νευροαπεικόνιστικές μελέτες.
Στο εργαστήριο DiFeliceantonio, οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται με λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να αποκαλύψουν τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα, με τις εικόνες να απομονώνουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τροφίμων από άλλα χαρακτηριστικά.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από μια μεταπτυχιακή ερευνητική υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, και επιχορήγηση από το Seale Innovation Fund, το οποίο υποστηρίζει καινοτόμα πιλοτικά ερευνητικά έργα στο Fralin Biomedical Research Ινστιτούτο. Το DiFeliceantonio έλαβε επιχορήγηση από το ταμείο για τη διερεύνηση μεταβολικών, νευρικών και συμπεριφορικών δεδομένων για να κατανοήσει καλύτερα πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και την προτίμηση των τροφίμων.
Πηγή: Ενημέρωση από την Virginia Tech .
Αναφορά : Zach Hutelin, Monica Ahrens, Mary Elizabeth Baugh, Mary E. Oster, Alexandra L. Hanlon, Alexandra G. DiFeliceantonio. Δημιουργία και επικύρωση ενός σετ εικόνων με βαθμολογία NOVA για την αξιολόγηση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. . Όρεξη , 2024; 198: 107358 DOI: 10.1016/j.appet.2024.107358