Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονικά συνέδρια: Αξίζουν τον χρόνο και τα χρήματα;

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστημονικά συνέδρια: Αξίζουν τον χρόνο και τα χρήματα;
spot_img

Πόσο αποδίδουν τα επιστημονικά συνέδρια για τα οποία ξοδεύονται κάθε χρόνο δεκάδες δις δολάρια

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να οργανώσουν και να παρακολουθήσουν συνέδρια. Όμως ένα μεγάλο ερώτημα είναι, το εάν τα επιστημονικά συνέδρια αξίζουν πραγματικά τον χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται για την διεξαγωγή τους;

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Northwestern University. Οι επιστήμονες που αλληλεπιδρούν με άλλους κατά τη διάρκεια συνεδριών είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν παραγωγικές συνεργασίες από ό,τι οι επιστήμονες που δεν το κάνουν, διαπίστωσαν ερευνητές. Και δεν έχει σημασία αν το συνέδριο είναι με προσωπικές παρουσίες ή διαδικτυακό.

«Τα επιστημονικά συνέδρια είναι μια πολύ ακριβή βιομηχανία», δήλωσε η  Emma Zajdela από το Northwestern , η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για το αν πρέπει ή όχι να ξανασκεφτούμε τα συνέδρια. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι διοργανωτές σχεδιάζουν συνέδρια μπορεί να έχει άμεση επίδραση στις επιστημονικές συνεργασίες που δημιουργούνται και, κατ’ επέκταση, και στην κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι Zajdela, Abrams και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν ένα νέο μαθηματικό μοντέλο για να κατανοήσουν και να προβλέψουν πώς οι επιστήμονες σχηματίζουν συνεργασίες τόσο σε προσωπικά όσο και σε εικονικά συνέδρια. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αλληλεπιδράσεις σε συνεδριάσεις συνεδρίων που είχαν ανατεθεί – τόσο σε διαπροσωπικές όσο και σε εικονικές διασκέψεις – αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης μελλοντικών συνεργασιών.

Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες που διαμόρφωσαν εποικοδομητικές συνεργασίες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους 63% περισσότερο στα προσωπικά συνέδρια από τους συμμετέχοντες που δεν δημιούργησαν συνεργασίες. Και οι συμμετέχοντες που αλληλεπιδρούσαν με άλλους σε περιβάλλον μικρών ομάδων (δύο έως τέσσερα άτομα) σε προσωπικά συνέδρια είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε συζητήσεις μικρών ομάδων.

«Σήμερα, η επιστήμη διεξάγεται από ομάδες, επομένως ο σχηματισμός νέων ομάδων είναι ιδιαίτερα σημαντικός», είπε ο Zajdela. «Η επιστήμη δεν γίνεται πλέον από άτομα. Είναι πιο διεπιστημονική και πολυθεσμική. Χρειαζόμαστε αυτά τα συνέδρια γιατί οι επιστήμονες μπορούν να συναντήσουν άλλους ερευνητές που διαφορετικά δεν θα είχαν συναντήσει ποτέ». 

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα εικονικά συνέδρια ήταν εξίσου αποτελεσματικά – αν όχι πιο αποτελεσματικά – στην ενθάρρυνση των αλληλεπιδράσεων και, ως εκ τούτου, στην πυροδότηση συνεργασιών. Οι επιστήμονες που δημιούργησαν συνεργασίες σε συνέδρια με προσωπική επαφή αλληλεπιδρούσαν 1,6 φορές περισσότερο από εκείνους που δεν έκαναν συνεργασίες. Αλλά οι συμμετέχοντες που δημιούργησαν συνεργασίες σε εικονικά συνέδρια αλληλεπιδρούσαν 2 περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν.

«Ερμηνεύουμε αυτά τα αποτελέσματα ως προερχόμενα από το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες για άτυπη αλληλεπίδραση (κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή των γευμάτων) στις εικονικές διασκέψεις όπως είχαν στις προσωπικές διασκέψεις», είπε ο Zajdela. «Ως εκ τούτου, οι συνεδρίες στις οποίες είχαν ανατεθεί ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσαν να συναντήσουν άτομα για να σχηματίσουν ομάδες. εξ ου και η μεγαλύτερη σημασία της αλληλεπίδρασης σε αυτές τις συνεδρίες για το σχηματισμό της ομάδας». 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα